Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891700    








Honlapkeszites

ÁSZ: nem csökkentek az önkormányzatok tulajdonosi joggyakorlásából eredõ kockázatok 2011 és 2014 között

Nem csökkentek az önkormányzatok tulajdonosi joggyakorlásából eredõ kockázatok, és az általuk tulajdonolt gazdasági társaságok esetében a pénzügyi stabilitási kockázatok is emelkedtek 2011 és 2014 között - közölte az Állami Számvevõszék (ÁSZ) az önkormányzati társaságok ellenõrzési tapasztalatairól szóló eredményeit az MTI-vel.


Felidézték, hogy 2011 óta ellenõrzik az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságokat.     

Úgy fogalmaztak: kiemelt céljuk, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlõ pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül mûködõ feladatellátó rendszerek ellenõrzéseivel hozzájáruljanak ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül mûködõ szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Ezért ütemezetten ellenõrzik az önkormányzatok többségi tulajdonában lévõ gazdálkodó szervezeteket.     

A most publikált elemzés alapjául 106 társaság szolgált, a cégek 178 települési önkormányzat többségi tulajdonában állnak. Lakosságszám szerint négy csoportot képeztek, és tizenkilenc szempontot figyelembe véve, négy kockázati területen tekintették át az összefüggéseket.     

Az elemzés hipotézise az volt, hogy az egyes önkormányzati gazdasági társaságok mûködését és a kapcsolódó kockázatokat alapvetõen meghatározza a tulajdonos önkormányzatok mûködése. Ezáltal az önkormányzatok kockázatai közvetlenül kihatnak a gazdasági társaságaik mûködésére. A feltevést visszaigazolták az eredmények - hangsúlyozták.     

A tanulmány rámutatott arra, hogy a lakosságszám csökkenésével fordított arányban nõnek az önkormányzatok és gazdasági társaságaik mûködését, ezeken keresztül pedig végsõ soron a közfeladat-ellátást érintõ kockázatok. Egyértelmûen emelkedtek a kockázatok az 5000 fõ alatti települések csoportjánál. Amíg a közfeladat-ellátásra vonatkozó vizsgálati területen a kockázatosnak értékelt önkormányzatok aránya összességében csökkenõ tendenciát mutatott, addig a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kockázatok növekedtek az elemzett idõszakban.     

Az önkormányzatoknál a pénzügyi stabilitás - likviditás és eladósodottság - 2013-ban majdnem mindegyik csoportban határozottan javult, azaz a kockázatosnak minõsített települések aránya összességében is jelentõsen csökkent.     

Ugyanakkor nõttek a gazdasági társaságok pénzügyi stabilitásával kapcsolatos kockázatok. Ebbõl kitûnik, hogy a "jó gazda" elvének érvényesülése terén akad még tennivalójuk a tulajdonos önkormányzatoknak - írták.     

Jellemzõ példaként említették: csupán minden második ellenõrzött önkormányzat tartotta fontosnak, hogy számon kérhetõ kritériumokat határozzon meg és alkalmazzon társaságai mûködésével, közfeladat-ellátásával kapcsolatban. A kritériumok hiánya erõsen korlátozza annak értékét, hogy a társaságok háromnegyede esetében beszámoltatták a menedzsmentet - közölte a számvevõszék.     

Az elemzésbõl az is kiderült, hogy megállapításaival az ÁSZ a reális kockázatokra fókuszálva segíti a tulajdonos önkormányzatokat és társaságaikat. A vizsgált idõszakban nõtt az egy jelentésre jutó javaslatok száma.     

"Jól szolgáltak" továbbá a számvevõszék által az önkormányzatoknak címzett elnöki figyelemfelhívó levelek is, amelyek az elemzés szerint hozzájárultak a tulajdonosi eszköztárak bõvítéséhez, a hatékonyabb gazdálkodás feltételeinek megteremtéséhez, és ezáltal a közpénzek átlátható felhasználásához - olvasható a közleményben.

MTI - Kanizsa



2017-05-10 08:33:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül