Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892599    








Honlapkeszites

Cseresnyés Péter: létrejöhet egymillió új munkahely 2020-ig

Létrejöhet egymillió új munkahely 2020-ig Magyarországon, de egyes régiókban még mindig problémát jelent a munkaerõhiány és a munkanélküliség együttes jelenléte - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára a Nemzeti Szakképzési és Felnõttképzési Hivatal konferenciáján.     

Az államtitkár kiemelte, hogy az információ-technológia és az automatizálás terjedése új tudásigényeket hozott létre: az ipar 4.0, a "negyedik ipari forradalom" korában nélkülözhetetlen a digitális kompetenciák elmélyítése a szakképzésben és a felnõttképzésben is. Hozzátette, hogy a Magyarország számára kulcsfontosságú német gazdaságban becslések szerint már most 40 milliárd euró befektetés érkezik az ipar 4.0 fejlesztésére egy év alatt.


Kiemelte azt is, hogy a gazdaság számára szükséges alapkompetenciák fejlesztése nem csupán a szakképzés felelõssége, hiszen az általános iskolai képzésbõl eltûntek a manuális készségeket fejlesztõ órák, a diákok túlnyomó része sosem tapasztalja meg a saját kezû alkotás élményét.     

Cseresnyés Péter a rendezvényen felidézte, hogy 2010 óta csaknem 700 ezer új munkahely jött létre, ezek túlnyomó többségét - csaknem 475 ezer állást - a versenyszféra hozta létre. A munkaerõ-kínálat azonban a képzettebbek elhelyezkedésével fokozatosan romlik, a megüresedõ álláshelyeket egyre nehezebb betölteni, ezért a vállalkozások között élezõdik a verseny a szakképzett utánpótlásért - tette hozzá az államtitkár.     

A konferencián Pölöskei Gáborné, az NGM szakképzésért és felnõttképzésért felelõs helyettes államtitkára a felnõttképzés fontosságát hangsúlyozta a munkaerõhiány megoldásában, mivel az iskolarendszerû képzés a 3-5 éves vagy annál hosszabb képzésekkel lassabban tud reagálni a munkaadók elvárásaira. Hozzátette, hogy össze kell hangolni az NGM és az Emberi Erõforrások Minisztériumának felügyelete alá tartozó uniós támogatások felhasználását, de fontos szerep jut a költségvetési forrásoknak is, többek között a szakképzõ intézmények felújításában és fejlesztésében.

MTI - Kanizsa



2017-05-10 13:32:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül