Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893617    








Honlapkeszites

4M fórum munkáltatóknak

Munkáltatók részére szervezett fórumot a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közmûvelõdési Nonprofit Kft. 4M (Megoldás Munkáltatóknak és Megváltozott Munkaképességû Munkavállalóknak) programja keretében a rehabilitációs hozzájárulást érintõ változásokról és a megváltozott munkaképességû munkavállalók foglalkoztatásáról.

A foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 41/A. § kimondja, hogy a munkaadó – a nemzetgazdaság valamennyi szektorában – a megváltozott munkaképességû személyek foglalkozási rehabilitációjának elõsegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma a 20 fõt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességû személyek átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát (kötelezõ foglalkoztatási szint). A megváltozott munkaképességû munkavállalók foglalkoztatásával (kvóta teljesítése) ki lehet váltani a rehabilitációs hozzájárulást, mely 2009-ben egész évre 177.600 forint volt fejenként, s ez az összeg 2010. január 1-tõl 964.500 forintra változik – ezt a 2009. évi LXXVII tv. 129.§ iktatta be.
A fórum célja a munkáltatók szakszerû tájékoztatása és felkészítése volt a 2010. január 1-tõl életbelépõ rehabilitációs hozzájárulást érintõ változásokról és a megváltozott munkaképességû munkavállalók foglalkoztatásáról.


Hajas György, a 4M program hálózati koordinátora köszöntötte a jelenlévõket, majd felkérte az elõadókat, hogy mutassák be témájukat. Pölöskei János, a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltségének vezetõje a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatásához nyújtható munkaügyes támogatásokról beszélt. A rehabilitációs hozzájárulás bevallásához adott útmutatót Ragánné Sonkoly Ildikó, az APEH zalaegerszegi kirendeltségének fõtanácsosa. A megváltozott munkaképességhez kapcsolódó ellátásokkal és az ellátások melletti munkavégzés szabályaival folytatta Kovács Lajosné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság nagykanizsai kirendeltségének vezetõje.
S.E.



2009-11-30 10:00:14


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül