Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894258    








Honlapkeszites

Ombudsman: indokolatlan kizárni a korlátozott cselekvõképességûeket az Otthon melege programból

Az alapvetõ jogok biztosa szerint indokolatlanul zárják ki a cselekvõképességükben részlegesen vagy teljesen korlátozott embereket az Otthon melege programból.


Az Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel közölte: egy cselekvõképességében korlátozott ember gondnoka fordult Székely Lászlóhoz azzal, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiatakarékossági programjában kizárólag cselekvõképes személyek nyújthatnak be pályázatot a háztartási nagygépek cseréjére. A panaszos szerint ez azért sem ésszerû, mert ezek az emberek a közügyekben is részt vehetnek, választhatnak, ha nem született ezzel ellentétes bírósági döntés.     

Az ombudsman megállapította: nem indokolt a kizárás. A cselekvõképességében egyes ügycsoportokban korlátozott ember érvényesen pályázhat, más esetben pedig a gondnoka mint törvényes képviselõje tesz helyette érvényes jognyilatkozatot, és vállalja az eredményes pályázattal járó kötelezettségeket is.     

A minisztérium a korlátozást azzal indokolta, hogy annak, aki gondnokság alatt áll, eredményes pályázás esetén olyan hosszú távú kötelezettségeket kellene vállalnia, amelynek teljesítése nem várható el tõle. Az ombudsman szerint viszont a minisztérium feltétele önkényes, nem tesz különbséget a cselekvõképesség részleges vagy teljes korlátozottsága szerint - áll az összefoglalóban.     

Székely László szerint ez a gyakorlat szemben áll az emberi méltósághoz való jog, az egyenlõ bánásmód követelményével, nem felel meg a fogyatékossággal élõk kiemelt állami védelmét illetõ kötelezettségének, és nem tesz eleget a fogyatékossággal élõk jogairól szóló ENSZ-egyezmény hátrányos megkülönböztetést kizáró alapelvének sem.     

Az alapjogi biztos ezért felkérte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert: fontolja meg, hogy a jövõben úgy írjanak ki pályázatokat, hogy a beadványt a gondnokság alá helyezett nevében a gondnoka benyújthassa, illetve pályázhassanak azok a korlátozott cselekvõképességû emberek is, akiknek a bíróság ebben a vonatkozásban nem korlátozta a cselekvõképességét.

MTI - Kanizsa



2017-05-11 14:24:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül