Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893458    








Honlapkeszites

Nagy veszteséget szenvedtek a méhek, kevés mézre lehet számítani

A méhek egyharmada hullott el Jász-Nagykun-Szolnok megyében télen. A túl kevés termelõ méh miatt valószínûsíthetõ, hogy idén kevés repce- és akácméz lesz - tájékoztatta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének szaktanácsadója az MTI-t.


Molnár Ferenc elmondta, hogy nem önmagában a nagy hideg okozta a méhelhullást, hanem a tavaly elszaporodott ázsiai varroa atka nevû kártevõ, amely nagyon legyengítette a méhek immunrendszerét. A pusztulás oka volt ezek mellett, hogy magas salakanyagtartalmú mézharmatméz került a telelõ élelembe.     

Megjegyezte: az 1156 megyei méhész összesen 55 ezer méhcsaládjának mintegy egyharmada pusztult el télen. A megmaradt  állomány 20 százaléka nem termelõképes, ez azt jelenti, hogy körülbelül 27 ezer méhcsalád - az eredeti állomány fele - lesz termelõ, a többi esetleg télre felerõsödik - mondta.     

Kitért arra, hogy a tavalyi gyenge termés mellett is tovább zuhantak a mézárak. Ennek okaként a hamisított mézek, a kínai dömpingméz európai piacokra történõ bejutását nevezte meg.     

Az akácméz felvásárlási ára tavaly 1200 forinttal zárult, a napraforgó-, vegyes és repcemézé 700 forinttal. Megjegyezte: a 2015-ös mézmintavétel után kiderült, hogy minden harmadik európai uniós üzletben hamis méz kapható. Hozzátette:a kiváló minõségû magyar mézet állományjavítónak használják.     

Rádi Tibor,  az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke  elmondta: a méhészek egy része veszteség nélküli jó áttelelésrõl, mások a méhállomány 50-70 százalékos pusztulásáról számoltak be. Pest megye déli részén nagyobb mértékû volt a pusztulás, míg Örményes és Mezõtúr környékén alig tapasztaltak elhullást - tájékoztatott.     

Hozzátette: 240 méhcsaládjából több mint 50 pusztult el kora tavasszal.     

Szólt arról, hogy a várható mézmennyiséget a méhcsaládok számán kívül számos tényezõ befolyásolja. A repcénél például a szeles, hûvös, csapadékos idõjárás okozott gondot.     

Molnár György, a jászberényi Szatmári László Jászsági Méhész Egyesület elnöke elmondta: az egyesület mintegy 200 tagjának 11 ezer méhcsaládja van, a méhészek zöme "az akácon van már".     

Elõrevetítette: némi problémát okoz majd, hogy a méhészek keresik azokat a területeket, ahol nem fagyott el az akác, így lesznek túlterhelt méhlegelõk. A mézelõ növények méztermelõ-kapacitása adott, ha több méhcsalád jut a területre, akkor az egy családra jutó hozam csökken - jegyezte meg.     

Az egy négyzetkilométerre esõ átlagos méhcsalád-szám 12-13 a megyében, Európában ez rendkívül nagy méhsûrûségnek számít - közölte.

MTI - Kanizsa



2017-05-14 05:42:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül