Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948664    








Honlapkeszites

Zárt ülések, vita, vita hátán (közgyûlés)

Elsõ napirendi pontban tárgyalta a közgyûlés a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal kötendõ ellátási és ingatlanhasználati szerzõdés megkötésével kapcsolatos elõterjesztést. A karitatív szervezet családi napközit alakítana ki Kiskanizsán, a Munkácsy utca 7. szám alatti megüresedett ingatlanban, amely korábban idõsek napközijeként mûködött. Tóth Nándor (Fidesz-KDNP), a városrész egyik önkormányzati képviselõje, a részönkormányzat elnöke ismertette a testület támogató álláspontját, s kijelentette, a településrészen élõk többségének akaratával találkozik az új szolgáltatás, a családi napközi indítása, amely a húsz hónapostól öt évesig terjedõ korú gyermekek napközbeni felügyeletét látja el, tulajdonképpen a bölcsõdei rendszerhez hasonlóan.


Dr. Károlyi Attila (MSZP) hozzászólásában reményét fejezte ki, hogy nem amatõrök kezébe kerülnek a gyermekek, ugyanis az elõterjesztésben számos ellentmondással találkozott, ám ezzel együtt a támogatásáról biztosította az elõterjesztõt.

Az ingatlan használatba adásának jogi és formai követelményeivel kapcsolatban dr. Kolonics Bálint (Fidesz-KDNP) arra figyelmeztette képviselõtársait, hogy bérleti díj realizálódása nélkül az épület nem adható bérbe, ugyanis az effajta bújtatott támogatásokat már az elõzõ ciklusban is kifogásolta az Állami Számvevõszék. Dr. Kolonics úgy véli, a megszokott bérleti díjat kell érvényesíteni, majd a költségvetésben meg kell találni a támogatás megfelelõ módját. Marton István polgármester a felvetéssel egyetértett.

Hiányt pótol

Polai József (Fidesz-KDNP), Kiskanizsa másik önkormányzati képviselõje jelezte, az új ellátási forma hiányt pótol, s hozzátette, a közeljövõben szeretnék elérni, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat újabb szolgáltatással is jelentkezzen, méghozzá az idõsgondozás területén. Egyúttal javasolta, hogy a bérleti szerzõdés öt éves idõtartamát növeljék tízre, ezzel is jelezve, hogy az önkormányzat elkötelezett a karitatív szervezettel való hosszú távú együttmûködés iránt.

Dr. Fodor Csaba (MSZP) ugyancsak kifejezte aggályait a testület elé kerülõ bérleti szerzõdés-tervezet kapcsán.
Ezt követõen, mivel a városatyák úgy vélték, hogy a nyilvánosság sértheti az önkormányzat érdekeit, a részletek tisztázása idejére zárt ülést rendelt el a polgármester.

Miután a sajtó visszatérhetett, Báthy Andrásné, a karitatív szervezet nyugat-dunántúli régiós titkár reagált a felvetésekre. Elsõként kijelentette, intézményeik mindenütt a törvényi elõírásoknak megfelelõen mûködnek. Hangsúlyozta, nem versenyezni akarnak a hasonló tevékenységet végzõ helyiekkel, s partnerek további együttmûködésben is.

A képviselõk végül egyhangúlag áldásukat adták az új intézmény januári indulására.

Következõ napirendként a képviselõ-testület meghallgatta dr. Orosz Beatrix, az ÁNTSZ régiós tisztiorvosa, valamint dr. Buzás Judit, az ÁNTSZ Nagykanizsai-Letenyei Kistérségi Intézete tiszti fõorvosa tájékoztatóját, a transzformátorház néven elhíresült Platán sor 8. alatti társasházzal kapcsolatos vizsgálatok eredményeirõl. Mára bebizonyosodott: nincs összefüggés a trafó elektromágneses sugárzása és a ház lakói körében jelentkezõ daganatos megbetegedések közt.

A sajtó fújta fel

A lakók megkeresésére az ügy tisztázását felvállaló önkormányzati képviselõt, Bizzer Andrást (Fidesz-KDNP) többen is támadták a másik oldalról. Mivel az önkormányzat is végeztetett méréseket, Tóth László (MSZP) azt firtatta, mennyibe kerültek ezek az adófizetõ állampolgároknak? Volt, aki azt mondta: a feleslegesen nagyra fújt lufi most kipukkadt, Böröcz Zoltán (MSZP) pedig azt kérte Bizzer Andrástól, hogy a jövõben felelõsségteljesebben, körültekintõbben járjon el hasonló ügyekben. Véleménye szerint nem biztos, hogy az ügy miatti országos médiafigyelem jót tett a városnak. Bizzer András válaszában elmondta: az önkormányzat által végeztetett mérés harmincezer forintba került, ami nem jelenthet nagy megterhelést a város számára. Egyúttal kijelentette, az ügyet feltétlenül ki kellett vizsgálni, mert a lakók félelemben éltek a tisztázatlan eredetû megbetegedések miatt. Bizzer szerint az ügyet csupán mi, újságírók fújtuk fel, személy szerint õ nem számított arra, hogy mindez ekkora figyelmet kap.

Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) alpolgármester védelmébe vette a képviselõt, s azt mondta, megdöbbentõ, hogy kipukkadt lufiról, egyesek pedig lukra futásról beszélnek egy olyan ügyben, amely jelentõs és fontos volt egy közösség életében. Egyúttal kijelentette, mivel az emberek érdeke így kívánta, a vizsgálatok akkor is megérték volna az önkormányzatnak, ha tízmillió forintba kerülnek is. Az eredmény ráadásul országos hatású, hiszen hazánkban több társasházban élnek hasonló trafó szomszédságában.

Dr. Fodor Csaba hozzászólásában megvédte a sajtót, úgy vélte, nem az újságírók a hibásak, körültekintõbben kellett volna eljárni az ügyben.

Végül a vitát lezárták, s elfogadták a tájékoztatót.

Nem játék a játszóterek ügye

A képviselõk egy másik tájékoztatót is meghallgattak Dr. Buzás Judittól, az ÁNTSZ Nagykanizsai-Letenyei Kistérségi Intézete tiszti fõorvosától. Az ÁNTSZ ugyanis higiéniai szempontból felmérést készített a város játszótereirõl, amely alapján ismét bebizonyosodott, hogy csekély számú felel meg az uniós feltételeknek és a higiénia követelményeinek.

Papp Nándor (Fidesz-KDNP) javasolta, hogy készüljön a pénzügyi vonatkozásokat is tartalmazó akcióterv a nem megfelelõ játszóterek felújítására, esetleg átalakítására.

Böröcz Zoltán (MSZP) csatlakozva a javaslathoz, indítványozta, hogy nevezzenek ki felelõst a folyamat koordinálásához.
A vita során felvetõdött a jó minõségû játszóterek õrzésének kérdése is, ugyanis az elmúlt idõszakban a város több pontján bukkantak fel vandálok. Dr. Csákai Iván (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a játszóterek környékén élõk figyelmét, hogy amint rongálást észlelnek, azt azonnal jelezzék a hatóságoknak.

Végül a képviselõk elfogadták ezt a tájékoztatót is.

Tárgyalta a testület a hulladékdepóniában keletkezõ gázok hasznosításáról szóló elõterjesztést, ami közben szintén zárt ülést rendelt el a polgármester. A zárt ülés feloldása után Marton István polgármester ismertette a közgyûlés döntését, amely szerint mindkét versenyben maradt pályázónak november tizenkettedikéig a konkrét pénzügyi paramétereket is tartalmazó szerzõdéstervezetet kell a közgyûlés elé hoznia.

Új napirendként vitatta meg a testület a Kanizsai Vadmacskák SE kosárlabdacsapat támogatási kérelmét. A csapat elnöksége négymillió forintot kért, míg az elõterjesztés hárommilliót javasolt. Végül a testület tizenöt szavazattal úgy határozott, másfélmilliót biztosít a csapaterõsítésre. Elõzõleg hasonló kéréssel fordult a testülethez Tóth László (MSZP) képviselõ, az NTE 1866 MÁV elnöke is, aki a közgyûlés kezdetén javasolta a vasutasok támogatási kérelmének új napirendi pontként történõ felvételét. A kérést azonban a testületi többség elutasította.

Elfogadták viszont Eszteregnye és Rigyác önkormányzata kérését, amelynek következtében a két településsel közoktatási feladat-ellátási megállapodást köt Nagykanizsa, biztosítva ezzel hetven tanuló további, helyben történõ oktatását. A képviselõk elé került az újszülött gyermekek és a házasságot kötõ párok egyszeri támogatásával kapcsolatos elõterjesztés. Dr. Csákai Iván (Fidesz-KDNP) javasolta, a tízezer forintos juttatást emeljék húszezerre, ám Marton István polgármester ezt nem támogatta. Dr. Kolonics Bálint (Fidesz-KDNP) ugyancsak azt javasolta, maradjon most tízezer, s a következõ évi költségvetés függvényében döntsenek a lehetséges növelésrõl. Végül a következõ évre szükséges összeg elkülönítését jóváhagyta a testület.

Nagy siker a "Hazavárunk"

Mint ahogy a „Hazavárunk” ösztöndíj-pályázathoz szükséges forrás biztosítását is. Balogh László (Fidesz-KDNP), az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke megjegyezte, a korábbi nyolcmilliós keretösszeg az utazási költségek jelentõs emelkedése miatt nem elég, további nyolcmilliót kell biztosítani a célra. Az elõterjesztést ennek megfelelõen tizenkilenc egyhangú szavazattal elfogadták.

Arról is döntöttek a képviselõk, hogy a 74-es út Gesztenyés utcai csomópontjánál, és a Magyar utca – Lámpagyári utca keresztezõdésében kialakítandó gyalogátkelõhely létesítéséhez szükséges források elõteremtését célzó pályázatot nyújt be az önkormányzat. A Pénzügyi Bizottság és a Városüzemeltetési Bizottság javaslatára harmadik helyszínként bekerül a projektbe a sánci, a 61-es fõút és az Úttörõ utca keresztezõdése is. Az önrészt a város költségvetésébõl biztosítják.

Polai József (Fidesz-KDNP) a napirendi pont kapcsán elkeseredettségét fejezte ki, mert – mint mondta – az elmúlt négy év sem volt elegendõ ahhoz, hogy elérje, Kiskanizsa egyik forgalmas, a templomhoz közeli pontján is készüljön gyalogátkelõhely. Egyúttal a feladathoz forrásokat kért a következõ évi költségvetésben, amelyet Marton István polgármester meg is ígért.

"Bicsák Miklós miért vagy Te képviselõ?"

Bicsák Miklós (MSZP) arra emlékeztette képviselõtársát, hogy a most remélhetõen megépülõ palini átkelõért három ciklus óta küzd, s a szóban forgó útszakasz annyira forgalmas, hogy gyakran mondják neki a választók: Bicsák Miklós, miért vagy te képviselõ, miért nem állsz ki, és irányítod a forgalmat, mint a rendõrök? Az õszinte és szívhez szóló közlést derültség fogadta a közgyûlésben.

Viszont kevésbé jókedvû és õszinte vitát váltott ki a kórház parkfenntartási és õrzõ-védõi feladatainak kiszervezésével kapcsolatos javaslat. A koncepció szerint a kórház vezetõsége közbeszerzési eljárást követõen mindkét feladatot vállalkozó kezébe adná, ami olcsóbbá ugyan nem tenné a rendszert, ám a szakemberek reményei szerint a színvonalt növelné. Bogár Ferenc (MSZDP) a területen foglalkoztatott tizennyolc fõ további foglalkoztatására nem lát garanciákat, s erre vonatkozó passzus beépítését kérte a határozati javaslatba Röst János (SZDSZ) is. Dr. Károlyi Attila (MSZP) pedig egyenesen úgy fogalmazott: úgy látja, a kórház a tizennyolc embertõl szeretne megválni. Bizzer András (Fidesz-KDNP) a racionalizálás okaként az MSZP-SZDSZ kormány egészségügyet hátrányosan érintõ intézkedéseit említette, mire Böröcz Zoltán (MSZP) kórház-privatizációként határozta meg a tervezett lépést. Halász Gyula (SZDSZ) azt mondta, amennyiben a fideszes többség megszavazza a tevékenységi területek kiszervezését, azaz a szolgáltatás-privatizációt, akkor az azt jelenti, hogy a Fidesz becsapta a választókat.

Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) alpolgármester kijelentette, az említett tizennyolc ember munkája nem kerül veszélybe, ugyanis a közbeszerzési eljárásban feltétel lesz a továbbfoglalkoztatásuk. Egyúttal felszólította a baloldalt: ne vezessék félre a kanizsaiakat, egyáltalán nincs szó privatizációról, hiszen önkormányzati tulajdon nem kerül magántulajdonba. Arról van szó csupán, hogy két, nem szakmai tevékenységet ezután külsõ vállalkozó végez majd.

Dr. Csákai Iván (FIDESZ-KDNP) hozzászólásában rámutatott: nem újdonság, hogy a kórházi ellátáshoz szorosan nem kapcsolódó tevékenységeket vállalkozók veszik át, ez már több éve így van például a takarítás esetében, de ebbe a körbe tartozik a fûtési rendszer mûködtetése az egykori Prometheus, ma Dalkia Zrt. által.

Végül a közgyûlési többség elfogadta a kiszervezés koncepcióját.

Tolvaj-pandúr játék

Marton István polgármester az SZDSZ-es hozzászólásra reagálva metaforával élt, miszerint furcsa, hogy pont a tolvaj kiált pandúrért. Halász Gyula (SZDSZ) felháborodottan bocsánatkérésre szólította fel a polgármestert.

Tárgyalta a képviselõ-testület Polai József és Tóth Nándor (FIDESZ-KDNP) kiskanizsai rendõrségi szolgálati hely létrehozására vonatkozó közös képviselõi indítványát is. A két képviselõ a polgármester segítségét kérte az ügyben, Polai József át is adta Marton István polgármesternek az 1122, a kezdeményezést támogató aláírást tartalmazó gyûjtõívet.

A képviselõi indítványt a testület támogatta, s egyetértett azzal, hogy a bizottságokban folytatódjon a kezdeményezéssel kapcsolatos vita.

A napirend utáni kérdések közt tárgyalta a közgyûlés a képviselõi munka lényegét adó problémákat.

Festhetek egy zebrát?

Bogár Ferenc (Fidesz-KDNP) egy, a Zalai Hírlapban megjelent, a zéró parkolási toleranciáról szóló cikk kapcsán szerette volna megtudni, kik az érintett képviselõk. Próbálkozása nem járt sikerrel, mint kiderült, csak akkor lehet felfedni a szabálytalankodó városatyák kilétét, ha ezt õk maguk teszik. Halász Gyula (SZDSZ) Cseresnyés Pétertõl Marton István munkájának értékelését kérte. Az alpolgármester azonban nem minõsítette a polgármester munkáját, ellenben Halász Gyula figyelmét arra hívta fel, hogy komolytalan kérdésével komolytalanná teszi a közgyûlési munkát.

Balogh László (Fidesz-KDNP) Sugár utcára, a Piarista Iskola és a Zeneiskola közé egy évvel ezelõtt kért zebrát. A felvetés jogosságát a szakemberek is elismerték, ám elõrelépés nem történt. Balogh László felvetette, vajon lefestheti-e a zebracsíkokat õ, ha a szükséges engedélyt beszerzi?

Jerausek István (FIDESZ-KDNP) a Táncsics téri szelektív edények pótlását kérte, valamint azt, hogy a város sûrítse a Szentgyörgyvári-hegy és a valamikori Szeszfõzde bejáratához elhelyezett nyitott konténerek ürítését, mert az ottani viszonyok már tarthatatlanok. Egyúttal a Teleki utcán rendszeresen tapasztalható bûz megszüntetését is kérte.

Horváth Attila



2007-10-30 12:04:11


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül