Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891671    








Honlapkeszites

A fenntartható fejlõdés kérdéseivel foglalkoztak két napon át a Georgikonon

A Pannon Egyetem campusai közti együttmûködés keretében szervezõdött konferencián a vidékfejlesztés, a megújuló energiák és az éghajlatváltozás is téma volt. A kõszegi Felsõbbfokú Tanulmányok Intézetének városfejlesztési programja, a KRAFT is bemutatkozott, melynek célja a kreatív város és a fenntartható vidék.


Megfizethetõ tiszta energia, felelõs fogyasztás, fellépés az éghajlatváltozás ellen, tiszta víz és alapvetõ köztisztaság – néhány pont az ENSZ azon 17 célkitûzése közül, mely a fenntartható fejlõdést, a bolygónk és az emberiség jövõjét szolgálja. Az Európai Unió és Magyarország is jelentõs lépéseket tesz a fenntarthatósági célkitûzések megvalósításáért.

A kõszegi Felsõbbfokú Tanulmányok Intézetének Fenntartható Fejlõdés munkacsoportja is az ENSZ célkitûzései mentén szervezte a konferenciát. A keszthelyi programon ajánlásokat fogalmaztak meg a politika számára. A KRAFT, vagyis a kreatív város, fenntartható vidék program célkitûzésihez Kõszeg mellett Keszthely, Veszprém és több nyugat-magyarországi város is csatlakozott. „Az Európai Unió már nem arra ad pénzt, már nem azt támogatja valamelyik városban egyel több színház, vagy koncertterem van, hanem azt a társadalmi hozzáállást, amiben a városvezetés be tudja bizonyítani, hogy hosszútávban gondolkodik a város és a környezete érdekében. A KRAFT pont ezt kínálja, tehát kreatív város és fenntartható vidék és a kettõ együtt van. Tehát integratív fejlesztési koncepciókat szeretnénk lerakni az asztalra”- mondta Miszlivetz Ferenc, a Felsõbbfokú Tanulmányok Intézete fõigazgatója.

A Pannon Egyetem campusai közti együttmûködéssel valósult meg a konferencia. A Georgikon szakemberei is megfogalmazták javaslataikat, követve az ENSZ célkitûzésit. A kar dékánja elmondta, több projektje is van a Georgikonnak a fenntartható fejlõdés területén. „Azokon a területeken, ahol direkt kutatási aktivitásunk van és illeszkedik a konferencia által kezelt, vagy éppen értékelt ismeretanyaghoz, elõadóként is közremûködnek a kollégáim, hiszen itt is közgazdasággal, alternatív közgazdasággal, fenntartható fejlõdéssel foglalkozunk, projektjeink is vannak ezen a területen. Elsõsorban direkt agrárprojektekrõl van szó, de ugyanakkor a közgazdaságtannal és a fejlõdéssel foglalkozó általános tudományos hátteret is kutatjuk” - hangsúlyozta Polgár J. Péter dékán (PE Georgikon Kar).

A két napos konferenciában a Miniszterelnökség is közremûködött. A szervezõk célja, hogy a rendezvényen felvázolt lehetséges fejlõdési forgatókönyvek a politikához is eljussanak.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-05-27 06:50:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül