Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891472    








Honlapkeszites

Idén tovább csökkenhet a munkanélküliség

Tovább folytatódhat a munkanélküliek arányának csökkenése idén, azonban a munkaerõpiaci helyzet javulásában elsõsorban a bérek emelkedése lesz a domináns az MTI-nek nyilatkozó elemzõk szerint.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett adatai szerint a február-áprilisi idõszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 56 ezerrel 209 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal, 4,6 százalékra csökkent. A február-áprilisi idõszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 378 ezer volt, 84 ezerrel - 2,0 százalékkal - több, mint egy évvel korábban.     

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezetõ makrogazdasági elemzõje szerint a következõ hónapokban az idénymunka-lehetõségek felfutásával a munkanélküliségi ráta újra csökkenésnek indulhat, éves átlagban 4,2 százalékos rátára számít. A munkanélküliség az elõzõ idõszakhoz képest kissé emelkedett, az enyhe emelkedés részben azzal magyarázható, hogy az aktivitási ráta 61,1 százalékról 61,4 százalékra nõtt, és a munkaerõpiacon aktívként megjelenõk nem mindegyike helyezkedett el azonnal.     

Virovácz Péter, az ING Bank vezetõ elemzõje szerint idén a munkaerõpiaci helyzet javulásában elsõsorban a bérek emelkedése lesz a domináns, miközben a foglalkoztatottság emelkedése és a munkanélküliség csökkenése lassabb ütemû lehet, mint korábban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerõhiány egyre nagyobb, a vállalatok folyamatosan keresik a szabad munkaerõt, viszont egyre lassabban találják azt meg, vagy a regionális különbségek, vagy a képzettségi problémák miatt. Kedvezõ, hogy az elsõdleges munkaerõpiacon nõtt a létszám az elmúlt egy évben. Ezt azonban ellensúlyozta a külföldön dolgozók valamint a közfoglalkoztatottak számának csökkenése. A szezonalitás mellett ez is némiképp felfelé hajtja a munkanélküliségi rátát.     

Az elemzõ szerint a munkanélküliségi ráta várhatóan 4 százalék közelébe süllyedhet az év végére.     

Horváth András, a Takarékbank elemzõje kiemelte: kedvezõ, hogy a foglalkoztatottak száma szinte minden ágazatban bõvülést mutat. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén a nyár második felére 4 százalék körüli szintre csökkenhet a munkanélküliségi ráta - írta. A munkaerõhiányról szóló hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is mintegy 800 ezres munkaerõtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számából ítélve. Ezek egy részének a foglalkoztathatósága problémás, így érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerõpiacon való megjelenésükhöz. Az egészségesebb foglalkoztatási szerkezet érdekében a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló átvezetésére lenne szükség a versenyszférába - tette hozzá.     

Németh Dávid, a K&H vezetõ elemzõje szerint az év végére 4 százalékra csökkenhet a munkanélküliség. A friss adatokból az is látszik, hogy az elõzõ évhez képest 11 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma - tette hozzá. Kérdésesnek nevezte, hogy a közfoglalkoztatásból távozók közül mennyien tudnak elhelyezkedni az elsõdleges piacon. Azt mondta, egyelõre csak az látszik, hogy a nyugdíjba vonulók számával csökken a költségvetési ágazatban dolgozók száma, és az eddig megismert költségvetési tervek alapján nem várható, hogy komolyabb elbocsátásokra kerülne sor. Hozzátette: a következõ hónapokban ismét nõhet a foglalkoztatottság a szezonális munkák belépésével.

MTI - Kanizsa



2017-05-29 10:40:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül