Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893289    








Honlapkeszites

Gombafogyasztást ösztönzõ kampányt indít az agrárkamara

Zöldség- és gyümölcs-fogyasztást ösztönzõ kampányokat szervez az idén is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), elsõként júniusban a Magyarországon termesztett gombákat, a csiperkét és a laskagombát népszerûsítik - közölte a NAK elnöke.


Gyõrffy Balázs elmondta: Magyarországon az átlagos gombafogyasztás alacsony, 1,0-1,5 kilogramm évente, a magyar fogyasztók friss gombából kizárólag belföldi termesztésût vesznek.     

A kiváló magyar gombák keresettek a külpiacokon is - emelte ki az elnök. A Magyarországon megtermelt gomba jelentõs részét, mintegy 60 százalékát exportálják. Hozzáfûzte: a tapasztalatok szerint hosszú távon csak azok a termékek lehetnek sikeresek külföldön, amelyeknek a belföldi fogyasztása is magas, ezért is tartják fontosnak a belföldön termesztett gomba fogyasztásának növelését. A magyarországi gombafogyasztást évente átlagosan 3 kilogrammra szeretnék belátható idõn belül emelni - mondta a NAK elnöke.     

Gyõrffy Balázs tájékoztatása szerint a júniusban zajló kampány nagyobb részben az edukációra helyezi a hangsúlyt, mert a szakemberek úgy látják, a magyar fogyasztók a gomba felhasználásával kapcsolatban viszonylag kevés információval rendelkeznek.     

A NAK a gomba népszerûsítésébe ezúttal is bevonta a kiskereskedelmi áruházláncokat - az Auchant, a CBA-t, Lidlt, a Metrót, a Spart, a Tescót. Emellett, a fogyasztók hatékonyabb tájékoztatását segítve, a NAK létrehozott egy életmód témájú oldalt a legismertebb közösségi portálon (Facebook) Itthonról otthonra elnevezéssel.     

Gyõrffy Balázs az MTI kérdésére elmondta: a magyar gombatermelés a 2000-es években 30-35 ezer tonnát tett ki, ez a mennyiség 2002-tõl csökkent, és 2008-2009-re 18 ezer tonnával elérte a mélypontot. 2015 óta már ismét mintegy 30 ezer tonna gombát termelnek Magyarországon. A belföldön megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka pedig laska.     

Gombatermesztéssel az országban 18-20 nagyobb cég és 300-400 kisebb termelõ foglalkozik. A gomba eladásából mintegy 70 százalék a friss gomba értékesítése. A termelés 50-60 százaléka az export, az import elenyészõ, 1-2 ezer tonna.     

Az ágazat 15-20 milliárd forint éves termelési értéket állít elõ, ebben benne van a gombakomposzt is. Az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat.     

A NAK elnöke kitért arra, hogy a kamara, a tavalyihoz hasonlóképpen, a dinnye és az alma fogyasztását is ösztönzi promóciós kampánnyal, amelyeket áruházi kóstoltatásokkal szeretnének kiegészíteni. A dinnyekampányt júliusban, az almáét pedig október elején fogják lebonyolítani, igazodva a magyar termékek piacokon való megjelenéséhez. A kampányok idõtartama várhatóan 3-4 hét lesz - mondta.

MTI - Kanizsa



2017-05-31 09:20:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül