Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892619    








Honlapkeszites

Zalaegerszegen indul az 5G mobilhálózat magyarországi fejlesztése

Az alig két héttel ezelõtt indított, mintegy 40 milliárd forintos jármûipari tesztpálya fejlesztéséhez és az okosváros programhoz kapcsolódóan Zalaegerszegen alakítják ki az 5G adatátviteli technológia tesztkörnyezetét, amelynek révén a jármûiparban és az infokommunikációban is a világon vezetõ szerepre törekszik Magyarország - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter Zalaegerszegen.


Varga Mihály a Mobil jármûipari és logisztika konferencia nyitónapján tartott elõadásában beszélt arról, hogy olyan, egymással összefüggõ kulcsterületeken, mint az innováció, a digitalizáció, a jármûipar és a logisztika Zalaegerszeg és vele a magyar gazdaság bekapcsolódik az ipari forradalom negyedik szakaszába.     

A rendezvény alkalmából írta alá azt az együttmûködési megállapodást Varga Mihály a kormányzat más szereplõivel, valamint Zalaegerszeg polgármesterével, a Magyar Telekom vezetõivel és az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetõ igazgatójával, amelynek révén Zalaegerszegen indul el az 5G mobilhálózat magyarországi kísérleti fejlesztése.     

A miniszter elmondta: a magyar jármûgyártásban olyan új trend indul el, amelynek ma még nem tudjuk felmérni a következményeit, de a magyar gazdaság további növekedésének szolgálatába kell állítani. Utalt arra, hogy több olyan kormányzati program is fut már, amely az iparfejlesztést, az elektromobilitást szolgálja, s amelyhez uniós és magyar források, illetve segítõ üzleti környezet is szükséges.     

Kifejtette, "a magyar gazdaság rendkívül szerencsés idõszakában van", a kiegyezés utáni gazdasági prosperitás idõszakához hasonló korszakot él. A magyar választópolgárok 2010-ben és 2014-ben is olyan kiegyezést kötöttek, ami a munkalapú társadalom megvalósítását, jogi, adózási, oktatási környezet megteremtését tette lehetõvé, amelynek köszönhetõen ma a gazdasági növekedésben az Európai Unió élenjáró országai közé tartozik Magyarország - mondta.    

Közölte, sikeresen fordítottak az energiapolitikán, az energiafüggetlenség megvalósítása érdekében átmenetileg el lehetett fogadtatni az atomenergia alkalmazását. Az egyes ágazatokra kivetett különadókkal konszolidálni lehetett az államkasszát, sõt a magyar gazdaság olyan lendületes szakaszba tudott lépni, ami együtt jár a munkahelyteremtéssel, a beruházások növekedésével és az adócsökkentéssel - tette hozzá.

Közölte: 700 ezerrel többen dolgoznak ma, mint 7 évvel ezelõtt, a legutóbbi adatok szerint pedig 34 százalékkal nõttek a beruházások, miközben a jövõ évben 205 milliárd forinttal többet fordítanak gazdaságfejlesztésre. A jármûiparban olyan ipari tradícióval, kultúrával és tudományos háttérrel rendelkezik az ország, amivel csatlakozni tud az európai és világtendenciákhoz, illetve egyre több cég lehet részese egy magasabb hozzáadott értéket teremtõ láncnak - sorolta Varga Mihály.     

Elmondta, a logisztika is kiemelt stratégiai ágazat, "szerencsés helyen vagyunk, ki kell használni ennek a lehetõségeit". Most 6,3 százalékkal járul hozzá a logisztika a nemzeti jövedelemhez, de az a terv, hogy az arány 10 százalék fölé emelkedjen, ezt kormányzati program is segíti - fejtette ki.     

 

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelõs miniszterelnöki biztos szerint az 5G hálózat "mindannyiunk személyes életét befolyásolni fogja". A szupergyors internet elterjesztését szolgáló programok mellett - amelyek az uniós céldátum elõtt két évvel, már 2018 végére megvalósulnak -, az itt mûködõ szolgáltatóknak köszönhetõen a magyar 4G hálózat már tavaly is a világ harmadik legfejlettebb hálózatának számított.     

Kifejtette: a zalaegerszegi jármûipari tesztpályához és a Smart City, vagyis okosváros programhoz kapcsolódó 5G-s fejlesztés olyan adatátviteli gyorsaságot és teljesen új alkalmazási lehetõségeket kínál, amivel Magyarország a világméretû szabványosítást is befolyásolni tudja. Az a cél, hogy a 2020-as évekre a világon az elsõ olyan országok közé tartozzon Magyarország, ahol ezt a technológiát alkalmazzák - jelezte Deutsch Tamás.     

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelõs államtitkár szerint az 5G hálózat döntõ jelentõségû a magyar versenyképességet illetõen, ezt szolgálja a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott 60 milliárd forintos program is, amit az informatikai mérnökök képzése egészít ki.     

Palkovics László oktatásért felelõs államtitkár, a zalaegerszegi jármûipari tesztpálya kormánybiztosa elmondta, a 2018-as költségvetésben mintegy 120 milliárd forinttal többet fordítanak a felsõoktatásra, ebbõl 15 milliárdos keret kutatási támogatást szolgál.     

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint nemcsak az önvezetõ autók miatt fontos az infokommunikációs fejlesztés, mivel ez egy tovagyûrûzõ technológia lesz, s az ebbõl adódó gazdasági növekedést azok tudják majd kihasználni, akik az elsõk lesznek. Meglátása szerint Magyarországnak a világon is egyedülálló lehetõsége van az 5G-s hálózat és a jármûipari tesztpálya fejlesztésében, mert ilyen elképzelések legfeljebb 6-8 helyen születtek eddig a világban.     

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, õsszel elkezdõdik a közel 170 milliárd forintos beruházással megvalósuló R76-os, kétszer kétsávos "okos" gyorsforgalmi út építése Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között, érintve a sármelléki nemzetközi repülõteret. A Modern Városok Program keretében pedig logisztikai központ és konténerterminál épül a városban, kihasználva a koperi nemzetközi tengeri kikötõ közelségét, az onnan Zalaegerszegre vezetõ nemzetközi vasúti korridort. MTI Fotó: Varga György

MTI - Kanizsa



2017-06-01 14:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül