Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892956    








Honlapkeszites

Fürdõszövetség: nõttek a magyarországi fürdõk bevételei tavaly

A Magyar Fürdõszövetség adatai szerint 8 százalékkal magasabb árbevételt értek el a szövetség tagjai közé tartozó fürdõk tavaly, az összes fürdõben a növekedés 3 százalék körül alakult. Az árak az elmúlt évben sem nõttek jelentõsen, idén sem lesz általános áremelés, néhány fürdõben azonban például a szolgáltatások bõvülése miatt drágábbak lehetnek egyes belépõjegyek - mondta Hegyi Ákos fõtitkár az MTI-nek.


Kiemelte: a fürdõszövetség szeretné elérni, hogy a fürdõszolgáltatások bekerüljenek a kedvezményes, 18 százalékos áfakörbe, hogy a szálláshely-szolgáltatással és a vendéglátással együtt egységes áfakulccsal dolgozhassanak.     

Tavaly a szövetség tagjainak árbevétele meghaladta az 52 milliárd forintot, országosan pedig a fürdõk közel 144 milliárd forint bevételt értek el. Országosan 40 millió fürdõbelépõt értékesítettek tavaly. Az összes árbevételen belül a fürdõszolgáltatások nettó árbevétele 7 százalékkal nõtt tavaly. A gyógyszolgáltatások iránti igény fél százalékkal csökkent ugyan, 3,5 millió gyógyszolgáltatást vettek igénybe a vendégek 2016-ban, de az erre jutó árbevétel mégis fél százalékkal nõtt. Az TB-támogatott szolgáltatások értéke a tagoknál szintén növekedést mutat - ismertette.     

Az eredmények jónak mondhatóak, mivel az elõzõ évben, 2015-ben a fürdõk látogatottsága és bevétele jelentõsen nõtt, az idõjárás is nagyon kedvezett a forgalom növekedésének, 2016-ban viszont hûvösebb és csapadékosabb volt a nyár. A SZÉP-kártya felhasználása 2,6 milliárd forint volt a szövetség tagjainál, 6,5 százalékkal magasabb az elõzõ évinél.     

A fürdõk Nemzeti Tanúsító Védjegyét 2015-ig 21 magyarországi fürdõ szerezte meg, 2016-ban már 31 fürdõ rendelkezett ilyen minõsítéssel. A fürdõk nemzeti tanúsító védjegyét öt kategóriában: gyógy-, élmény-, wellness-, strandfürdõ és uszoda kategóriákban lehet megszerezni. A minõsítéssel 1-5 csillag közötti besorolás szerezhetõ. A fürdõk minõsítését a Magyar Fürdõszövetség végzi szakértõinek bevonásával, a végsõ döntést a Nemzetgazdasági Minisztériummal együtt hozza meg.

A fürdõszövetség célja, hogy a magyarországi fürdõegységek jelentõs része a következõ években elnyerje az adott fürdõ szolgáltatásainak megfelelõ minõsítést. Az 5 évre elnyerhetõ minõsítést az idõszak alatt többször ellenõrzik.     

Az Európai Fürdõszövetség (ESPA) EuropeSpa MED minõségbiztosítási védjegyével pedig ettõl az évtõl kezdõdõen újabb 4 magyarországi gyógyfürdõ rendelkezik. Ez jól jelzi, hogy a hazai fürdõk színvonala és elismertsége nemzetközi mércével mérve is évrõl-évre javul - mondta Hegyi Ákos. Közölte: 2020-ig számos fürdõ tervezi a szolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztését, így a gyógyturizmus további erõsödése várható.     

Magyarországon 550 fürdõegység mûködik, ezekben 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak. A fürdõk turisztikai súlyát kiválóan jelzi, hogy a tíz leglátogatottabb magyarországi turisztikai célpontból kilenc komoly fürdõszolgáltatást nyújtó település, azaz fürdõváros.

MTI - Kanizsa



2017-06-06 05:08:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül