Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893407    








Honlapkeszites

Negyvenhat hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

Negyvenhat hónapja folyamatosan emelkedik a magyar kiskereskedelmi forgalom - mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi kiskereskedelmi adataira reagálva.


Kiemelte, naptárhatással kiigazítva áprilisban 2 százalékkal bõvült a kiskereskedelem a tavaly áprilisi magas értékrõl.     Marczinkó Zoltán kifejtette: a kiskereskedelmi forgalom emelkedésére a bérmegállapodásnak tartós a növekedési hatása. Az idén januárban a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nõtt, ennek hatására a nettó átlagbérek 8,2 százalékkal emelkedtek, és az idei 2 százalék körüli átlagos inflációval összevetve, az látható, hogy jelentõs többlet halmozódik fel a lakosságnál.     

A beruházásoknak is tartós növekedést ígérõ hatása lesz a gazdaságra, köztük a kiskereskedelemre - mutatott rá a helyettes államtitkár.     

Marczinkó Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem élelmiszer jellegû termékek forgalma jobban növekedett, mint az élelmiszer-, illetve az üzemanyag fogyasztás.     

Fontosnak nevezte a helyettes államtitkár, hogy a lakossági költések a tartós elkötelezettség irányába mutatnak. Példaként említette, hogy a kiadott lakásépítési engedélyek száma 89 százalékkal emelkedett, 47 százalékkal több lakást építettek az idén, mint a tavalyi év hasonló idõszakában.

MTI - Kanizsa



2017-06-06 10:56:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül