Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891724    








Honlapkeszites

Évente több száz millió forintnyi hamis autóipari termék kerül forgalomba

Évente több száz millió forintra rúg a hamisított autóipari termékek értéke, az ilyen áruk a közlekedõk életét is veszélyeztethetik - mondta Teleki József ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Repülõtéri Igazgatóságának igazgatója, a hamisítás elleni világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.


Megjegyezte, hogy a hamisítás világszerte minden termékkört érint, összesített globális értéke a több száz millió eurót is elérheti évente.     

Közölte, nyáron fõleg a hamisított napszemüvegek kerülnek forgalomba, illetve világszerte nagy mértékben hamisítanak például luxuscikkeket és szoftvereket.     

Hozzátette, a NAV tapasztalatai szerint az exportforgalomban ritkán fordulnak elõ ilyen cikkek, a behozott termékek között viszont gyakoriak: 2013-ban az Európai Unióba érkezõ áruk 5 százaléka volt hamis, értékük csaknem 85 millió euróra rúgott.     

Teleki József hangsúlyozta, a hamis termékek csak látszólag olcsók, ráadásul az általuk okozott károk nem csak a gazdaságot veszélyeztetik: becslések szerint Magyarországon több mint 10 ezer munkahely szûnt meg illegálisan elõállított áruk miatt. A NAV ezredese szerint az internetes kereskedelem jelentõsen megkönnyíti a hamis termékek forgalmát, amely így évrõl-évre egyre jelentõsebb és általában a szervezett bûnözõi csoportokat juttatja bevételhez.     

A rendezvényen Marótiné Koczur Györgyi, a Jármûipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének elnöke kiemelte, a hamis jármûipari termékek súlyos biztonsági kockázatokat rejthetnek, amivel a hamisítók rendszerint nem törõdnek. Hangsúlyozta, hogy szükség van a közlekedési jogszabályok módosítására, mivel az ilyen alkatrészek, szoftverek forgalmazóinak felelõsségét, az általuk forgalmazott termékek szerepét nem vizsgálják a baleseteknél.

MTI – Kanizsa

Lefoglalt, megsemmisítésre váró felnik Budapesten, a Mü-Gu Kft. telephelyén 2017. június 7-én. Évente több száz millió forintra rúg a hamisított autóipari termékek értéke - közölték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatóján, amelyet  a hamisítás elleni világnap alkalmából tartottak. MTI Fotó: Illyés Tibor



2017-06-07 14:33:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül