Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894673    








Honlapkeszites

A közmûvekkel kapcsolatos fogyasztói tudnivalókról indított tájékoztató kampányt az energiahivatal

A közmûvek felhasználóváltásával és a védendõ fogyasztói státussal kapcsolatos információkat országos kampány keretében próbálja  ismertebbé tenni a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH), amely sajtótájékoztatón mutatta be a Panasza van? Segítünk! kiadványsorozatának harmadik és negyedik részét.


Kolozsi Sándor, a MEKH fogyasztóvédelmi fõosztályának vezetõje kiemelte: a villamos energiát, földgázt, távhõt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változás bejelentése jogszabályi kötelezettség, elmulasztása szerzõdésszegésnek minõsül, amelynek következménye kártérítés, kötbér vagy a szolgáltatás kikapcsolása is lehet. A hivatalhoz érkezõ megkeresésekbõl ugyanakkor az derül ki, hogy a legtöbb fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy milyen teendõi vannak a felhasználóváltás során, illetve, milyen lehetõségei vannak, ha nehézséget okoz számára a rezsi kifizetése.     

A felhasználóváltozásról szóló kiadványban felhívják a fogyasztók figyelmét a változásbejelentés fontosságára, ennek módjára és elmaradásának következményeire. A MEKH kiadványa az ügyintézés megkönnyítésére változásbejelentõ formanyomtatványt is tartalmaz.     

A másik kiadvány részletesen ismerteti a védendõ fogyasztók jogait és kötelezettségeit, valamint útmutatást nyújt, hogy ki, mikor és milyen módon kérheti a védendõ fogyasztói státust.     

Kolozsi Sándor a védendõ fogyasztókat megilletõ lehetõségek kapcsán kiemelte, hogy nehézség esetén a fogyasztó haladéktalanul forduljon a szolgáltatóhoz, hiszen annak van lehetõsége, eszköze, hogy segítse a szociálisan vagy egészségügyi okból nehézséggel küzdõ fogyasztók megfelelõ ellátását.     

A védendõ státuszt szociálisan rászorulók és fogyatékkal élõ fogyasztók kérelmezhetik az elosztói szolgáltatónál. A nyilvántartásba felvett szociálisan rászorulók igényelhetnek részletfizetést, fizetési haladékot, illetve elõre fizetõs mérõk kihelyezését. A fogyatékkal élõk pedig igényelhetnek egyebek között havi (idõközi) mérõóra leolvasást, a mérõ általánostól eltérõ módon történõ elhelyezését, valamint a kikapcsolás alóli mentességet és folyamatos szolgáltatást, ha életüket, egészségüket a szolgáltatás hiánya közvetlenül veszélyeztetné.     

A hivatal a szolgáltatók adatai alapján készített összesítõje szerint tavaly december 31-én  Magyarországon összesen 55 328 védendõ fogyasztó volt, ebbõl 52 763 szociálisan rászoruló védendõ fogyasztó, a fogyatékkal élõ védendõk száma pedig 2420. A múlt év végi adatok szerint összesen 17 269 védendõ fogyasztónál volt kihelyezve elõre fizetõs mérõ - ismertette Kolozsi Sándor.     

A tavalyi nyilvántartás alapján a földgázszolgáltatás területén a szociálisan rászoruló védendõ fogyasztók száma több mint 14 ezer volt, 769 pedig fogyatékkal élõ védendõ fogyasztó. A villamosenergia-szolgáltatás területén több mint 38 ezer volt a szociálisan rászoruló védendõ, és 1651 a fogyatékkal élõ védendõ fogyasztó.     

A kiadványokhoz hozzá lehet jutni a hivatal ügyfélszolgálatán, honlapján és nemsokára elérhetõk lesznek a szolgáltatók és a kormányhivatalok ügyfélszolgálatán is.

MTI - Kanizsa



2017-06-08 07:38:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül