Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892882    








Honlapkeszites

1,3 milliárd forintos beruházás Nagykanizsa villamos energia ellátásának biztonságáért

Kevesebb üzemzavar, nagyobb üzembiztonság, csökkenõ hálózati veszteség és az új energiaigények maradéktalan kielégítése – ezekkel a célokkal építette meg nagykanizsai ügyfelei számára az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. a Kanizsavár 120/11 kV-os állomást a Kalmár utcában. A létesítményt Gelencsér Lajos ügyvezetõ igazgató és Marton István polgármester adta át ünnepélyesen.

Marton István beszédében kiemelte: nagyon örül annak, hogy a néhai Dél-dunántúli Áramszolgáltató Vállalat idejében történt fejlesztésekrõl is képet kaptak Gelencsér Lajos ügyvezetõ igazgatótól. Az elhangzottakból két dolog nagyon fontos a város számára. Az egyik az, hogy a beruházással csökken az üzemzavarok miatt kiesõ órák száma, másik pedig, ha le szeretne telepedni a városban, vagy környékén egy vállalkozás, a mûködéséhez szükséges villamos energia igényét ki tudják elégíteni. 

(további képek a galériában)


A társaság hosszú távú tervei között 1982-ben merült fel elõször egy új, 120/11 kV-os állomás építésének igénye, majd 1993-ban született döntés az új táppont létesítésérõl 2010-es határidõvel. A beruházás 2007-ben indult munkafolyama lezárult. A tervezési és engedélyezési eljárások, majd az állomás építése az ütemtervnek megfelelõen befejezõdött, a létesítmény üzemel.
A társaság saját beruházásában megvalósult nagyarányú fejlesztés tovább növeli a város energia-ellátásának biztonságát, és jelentõsen csökkenti a fogyasztói zavartatások számát. Az egyes vonalakról ellátott fogyasztási helyek csökkentésével egy üzemzavar esetén (pl. ha szabálytalan földmunkavégzés során illetéktelenek elvágják az elektromos vezetéket, vagy egy viharban kidõlõ fa légvezetéket szakít el) a meghibásodás a korábbinál kevesebb ügyfelet érint. A fejlesztés révén várhatóan 40 százalékkal csökken a fogyasztói zavartatások száma.
Az új állomás lehetõvé teszi az új energiaigények maradéktalan kielégítését is, a rendelkezésre álló teljesítmény megduplázásával (2x25 MVA-ról 4x25 MVA-ra).
Az állomásban 26 mezõs 11kV-os kapcsolótér üzemel védelmi, automatikai és távmûködtetésû berendezésekkel –, melyek lehetõvé teszik rádiófrekvenciás kapcsolások elvégzését, nagyban gyorsítva ezzel a meghibásodások lokalizálását és elhárítását. A beruházás keretében két 122/11kV-os transzformátor és 28 darab távmûködtetett kapcsoló berendezést telepítettek a szakemberek, valamint több mint 19 kilométer földkábelt fektettek le.
E létesítmény mellett 2009-ben a társaság további 700 millió forintot fordított fejlesztésekre a nagykanizsai régió területén. Az összeg kisebb felét a kisfeszültségû hálózatok fejlesztésére, nagyobbik részét a középfeszültségû hálózatok korszerûsítésére fordította a fogyasztók megfelelõ színvonalú villamos energia ellátásának biztosítása, illetve a fogyasztói zavartatások csökkentése érdekében.
A jövõ évben a középfeszültségû hálózaton megvalósított beruházások folytatása mellett a kisfeszültségû hálózaton fellépõ zavarok csökkentése érdekében végzett fejlesztések kapnak kiemelt figyelmet.

B.E.
 



2009-12-08 14:22:34


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül