Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949303    








Honlapkeszites

Nagykanizsai Rendõrkapitányság: Ünnepi jótanácsok

A korábbi évek zseblopási módszereihez képest elmondható, hogy manapság az elkövetõk nem saját maguk teremtik meg a lehetõséget a lopásra, elegendõ csupán nyitott szemmel járniuk, hiszen nagyon könnyelmûvé váltak a vásárlók. Az áruházak bõséges kínálata és az idõhiány miatt ilyenkor a legtöbb ember vásárlási lázban ég, melynek kellemetlen mellékhatása, hogy kevésbé figyelünk oda értékeink védelmére. Kérjük, hogy ennek a mellékhatásnak a tekintetében ne az orvosát, vagy gyógyszerészét kérdezze meg, hanem fogadja meg a rendõrség tanácsait!


- A bevásárlást lehetõleg ne egyedül intézzék! A csomagok cipelésére kiválóan alkalmasak az erõsebb nem képviselõi, akik ügyelhetnek a már megvásárolt ajándékokra és a pénzre is.
- Mielõtt otthonából elindulna a bevásárló körútra, gondolja át, hogy mely áruházakban, mit kíván vásárolni. Célszerû a sorrendet úgy tervezni, hogy elõször azokat az üzleteket látogassa meg, amelyekben a megvásárolt termékek beférnek a gépkocsija csomagtartójába.
Bár a jármû csomagtartója sem értékmegõrzõ, de még mindig jobb megoldás, mintha a megvásárolt termékek, ajándékok a gépkocsi utasterébõl hívnák fel a lopásra hajlamos elkövetõk figyelmét.
- Gondolja át, hogy mennyi készpénzt szükséges magával vinnie! Amennyiben lehetséges, vásárlásait bankkártyás fizetéssel oldja meg! A bankkártyával kapcsolatban nem gyõzzük hangsúlyozni, hogy a PIN kódot a fejében tárolja, ne a bankkártyája közelében! Ha túl bonyolult a kód, keresse fel bankját és kérjen egy Ön számára könnyen megjegyezhetõ kódot.
- Ha elkerülhetetlen, hogy nagyobb mennyiségû készpénzt tartson magánál, azt ne egy helyen tárolja, hanem lehetõleg a ruházat belsõ zsebeiben és az övtáskában szétosztva.
- Kérjük, hogy lakáskulcsát és okmányait is elkülönítve tartsa egyéb értékeitõl, ezzel megelõzhetõ, hogy a tolvaj megszerezze lakcímét, illetve, hogy még kulcsot is kapjon hozzá!
- Az áruházhoz érkezés után gyõzõdjön meg róla, hogy nem hagyott semmilyen értéket a jármû utasterében! Ne felejtsék el, hogy az autóban hagyott dolgokról csak Önök tudják, hogy értéktelen. Ezt a bûnözõ nem tudja, és akkor is feltöri a gépkocsit, vagy betöri a szélvédõt, ha csak értéket sejt abban a jármûben.
- A nagy sietség közben gyakran elõfordul, hogy elfelejtik bezárni a gépkocsik ajtaját. Ez az alkalom olyan lopásra hajlamos embereket is csábíthat bûnelkövetésre, akik amúgy nem is ebbõl a célból érkeztek az áruházhoz.
- Az áruházban válltáskáját tartsa maga elõtt, semmiképp sem a bevásárlókocsiban! A benne lévõ pénztárcát a táska aljában tárolja. A táskája mindig legyen a szeme elõtt, azt még rövid idõre se hagyja õrizetlenül!
- Bevásárlás után a parkolóban semmiképpen sem célszerû, az értékekkel teli bevásárlókosárnak hosszabb ideig hátat fordítani. Legyenek gyanakvóak a parkolóban Önöket leszólító idegenekkel szemben még akkor is, ha jól szituált illetõrõl van szó. Ha a vásárolt árut csak látható helyre sikerül az autóban elhelyezni, már nem javasoljuk a jármû õrizetlenül hagyását. A bevásárlókosár visszatolása elõtt is zárja be gépkocsit!
- Mások értékeire is vigyázzon, és amennyiben bûncselekmény elkövetését észleli, azt azonnal jelentse a Rendõrségnek, hiszen így gyorsan tudunk intézkedni és nagyobb esély van az elkövetõ elfogására.
- A karácsonyt sokan otthonuktól távol töltik, mindenki gondoskodjon annak biztonságáról (technikai eszközök segítségével, szomszédok felkérésével, hogy figyeljenek az üresen hagyott lakásra, a postaládát ürítsék), és nyilvános helyeken nem feltétlenül kell reklámozni, ha valaki egy hétig nem lesz otthon.

Békés, boldog, bûn- és balesetmentes ünnepeket kíván a Nagykanizsai Rendõrkapitányság!
 



2009-12-09 08:50:53


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül