Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892203    








Honlapkeszites

A tavalyihoz hasonló mennyiségû, jó minõségû dinnye lesz az idei szezonban

A tartós melegnek köszönhetõen idén is jó minõségû lesz a magyar dinnyetermés, és a tavalyihoz hasonló, 200 ezer tonna körüli mennyiségbõl várhatóan több jut exportra - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Magyar Dinnyetermelõk Egyesülete és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselõivel folytatott egyeztetést követõen az MTI-vel.


Magyarországon - alapvetõen a tavalyi kedvezõtlen idõjárás miatt - ugyan 10 százalékkal 5000 hektárra csökkent a termõterület, ám a mennyiség nem esik vissza, a kereslet kielégítésére így is képesek a hazai termelõk - írták. A görögdinnye termõterülete mintegy 4400 hektár. A legjelentõsebb termõkörzetek Békés, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Baranya megyében találhatók. A belföldi piacon évente 120-150 ezer tonna dinnyét értékesítenek.     

Sárgadinnyét 600 hektáron termelnek, fõként Bács-Kiskunban és Békésben, mintegy 18 000 tonnát. 2016-hoz képest mintegy 10 százalékkal nõtt idén a termõterület. A belföldi kereslet emelkedik, így az import csökkentésével egyre nagyobb szerepet kaphat a magyar termelés is.     

Emlékeztetnek, hogy a nyári idõszakban Európában meghatározó a magyar dinnyetermelés, mivel ekkorra már csökken a korábban induló mediterrán termelés.     

Nagy mennyiségben a jövõ héten a hazai sárgadinnye, majd július elején a békési és a baranyai görögdinnye, nem sokkal utána a tolnai, heves-jászsági, azután pedig a szabolcsi görögdinnye kerül a piacra. Piaci információk szerint a tavalyihoz hasonló árakra lehet számítani.     

A NAK, a Földmûvelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum - a kiskereskedelmi áruházláncok együttmûködésével - idén is folytatja a dinnyefogyasztást ösztönzõ kampányát.

MTI - Kanizsa



2017-06-18 09:56:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül