Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891623    








Honlapkeszites

Pékszövetség: nem drágulnak a kenyerek az összetétel változása miatt

Várhatóan nem emelkednek a kenyérárak amiatt, mert megváltozik a felhasznált alapanyagok aránya, így például a teljes kiõrlésû kenyerek és a rozskenyerek összetétele, miközben a fogyasztók jobb ízû termékeket kapnak - közölte Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke az MTI-vel.


A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új elõírásai csütörtökön lépnek hatályba. A rozskenyerekben például az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalmat, a rozsos kenyérnél pedig 15,1 százalékról 30 százalékra kell emelni a rozstartalmat. A legnagyobb változás a teljes kiõrlésû kenyereknél várható, június 22. után csak azokat a termékeket lehet teljes kiõrlésûeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben teljes kiõrlésû lisztbõl készülnek. Eddig ennek a minõsítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiõrlésû lisztbõl sütött termékeket elõállítani. Módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevõi is, elõbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet. A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már a múlt év decemberétõl fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az elõírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában és az üzletben is.     

Fontos változás az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszûnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.     

Lakatos Tibor a változásokhoz hozzátette, az új élelmiszerkönyv bevezetéséhez fél éves türelmi idõt adott a törvényalkotó, így ez az idõ elegendõ volt a pékeknek a felkészülésre.     

Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere úgy látja, a jövõben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze is más, markánsabb lesz.     

Kifejtette, a kézmûves kenyerek kedvelõi jó, ha tudják, hogy június 22. után csak azokat a kenyereket lehet így nevezni, amelyek fõleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek. Aláhúzta, a friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is elõírja, idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma, jövõre pedig 1,3, illetve 2,35 százalék közötti.

MTI - Kanizsa



2017-06-20 05:04:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül