Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van. Látogatók száma : 57019694 |
||||||||||
|
GasztroKanizsa: Bajai halászlé Zámbó Gyula receptje alapján Az önkormányzat Idõsügyi Tanácsa által meghirdetett „Nagykanizsa Legjobb Szenior Szakácsa” fõzõversenyen 1. helyezést ért el Zámbó Gyula, a Hentes Mester elnevezésû csapat fõszakácsa. A bajai halászlé elkészítésének fortélyait még 18-19 éves korában, a honvédségnél sajátította el, és már abban az idõben is sikert aratott vele. Mivel a családja nem szereti a halat, ezért csak ilyen alkalmakkor hódol a szenvedélyének. A Csónakázó-tónál megrendezett versenyen a házastársak ezúttal nem szóltak bele a férfiak tevékenységébe, õk jobbára mosogattak és hagyták õket kibontakozni.
Hozzávalók 12-14 személyre: 2 db egyenként 3 kg-os ponty, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerinti mennyiségben csípõs és jó színt adó bio pirospaprika, paradicsom, paradicsom püré, só. A hozzávalók beszerzésénél elsõdleges szempont a jó alapanyag kiválasztása. Éppen ezért csak száraz húsú pontyot vásároljunk, hívta fel a figyelmet a mester. Elkészítés: Fõzés elõtt, elõzõ este filézzük ki a halat, a halszeleteket sózzuk be, és kenjük be paradicsompürével, mert így tartós marad. A csontját pedig fõzzük ki, mivel nem teszünk bele külön apróhalat. A két halhoz 3 fejnél ne rakjunk több hagymát, mert édes lesz tõle a lé. Ha mégis vissza kell savanyítani, akkor tegyünk hozzá paradicsomot. Az apró fogások, trükkök közé tartozik még, hogy Zámbó Gyula a halzsírban kicsit megpirítja a paradicsomot, így nem lesz savanykás íze a halászlének. Olajat, zsírt nem használ a fõzéshez. A szeletelt hagymát, a halfejet, a farok részt és a csontokat 3 órán keresztül kell fõzi az alaplében, mert ennyi idõ alatt fõ ki a zselatinanyag. Passzírozás után az alaplét visszaönti a bográcsba, ízesíti erõs paprikával és fokhagymával, ami elveszi a hal iszap ízét. Végül belerakja a halszeleteket, és mintegy 20 percig fõzi. Ezt aztán jól kifõzték! A Hentesmesterek (középen Zámbó Gyula) és a nagy sikert aratott halászlé (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
MAGAZIN ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|