Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893736    








Honlapkeszites

Vízhiányos idõszak megállapítását kezdeményezte az Agrárkamara

A biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében vízhiányos idõszak megállapítását kezdeményezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - június 1-jétõl visszavonásig - Pintér Sándor belügyminiszternél. Ha a tárcavezetõ elfogadja a kamara javaslatát, akkor a gazdálkodóknak az adott idõtartamban nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük az öntözéshez, halgazdálkodáshoz és rizstermeléshez használt víz után.


A kamara közleménye szerint a javaslat az idõjárás okozta további termésátlag-csökkenés, illetve az agrárágazat költségeinek mérséklését szolgálja.     

Emlékeztetnek, hogy korábban - 2006-tól - a gazdák az öntözéshez, halgazdálkodáshoz és rizstermeléshez használt víz után nem fizettek járulékot, ám 2016-tól az uniós Víz Keretirányelv elõírásai miatt egy kormányhatározat megszüntette ezt a mentességet, és e területekre is bevezették a felhasznált vízmennyiséggel arányos díjakat       

Jelenleg öntözésnél évi 50 ezer köbméter, halgazdálkodásnál és rizstermelésnél évi 150 ezer köbméter a vízkészlet-járulék mentesen felhasználható vízmennyiség felsõ határa - olvasható a NAK közleményében.

MTI - Kanizsa



2017-06-24 06:10:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül