Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892448    








Honlapkeszites

Vihar - Zalában a repcét, a szóját és a kukoricát érte jégkár

Zala megyében a szerdai jégesõ Kerkateskánd, Lovászi és Lenti-Máhonfa környékén okozott kárt a szántóföldi növényekben, egyes területeken százszázalékos a jégkár a repcében, szójában,kukoricában - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.


Babosdöbrétén a kukoricaföldeken jeleztek jégkárt, a vasárnapi jégesõ pedig Hagyárosbörönd, Bagod és Zalaháshágyon környékén a repcében okozott 30-50 százalékos jégkárt - ismertette Süle Katalin, hozzátéve, hogy a károk felmérése folyamatosan tart.     

Beszámolt arról is, hogy a hétvégi 20-30 milliméteres esõ inkább a kukoricának, napraforgónak és a szójának kedvez, a kalászosok közül legfeljebb a késõi kalászosoknak segít valamelyest.     

Az aszályos idõ miatt a gazdák idén a tavalyinál alacsonyabb termésátlagokra számítanak. Az õszi árpa aratása már megkezdõdött a megyében, a 2800 hektárnyi területen 5,2 tonna a hektáronkénti hozam.     

Zala megyében összesen 58 ezer hektáron kell betakarítani a termést. A csaknem 28 ezer hektáron termelt õszi búza hektáronkénti becsült termésátlaga 5,1 tonna, a 15,6 ezer hektáros repce várható hozama 2,6 tonna hektáronként - közölte a NAK megyei elnöke.     

Hozzátette: az õszi árpa aratása rövidesen befejezõdik Zala megyében, a betakarítási munkát a repce- és az õszi búzatáblákon folytatják. A gazdáknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a napraforgó gomba- és rovarkártevõinek, a kukoricabogarak és a szója kártevõk elleni védekezésre is - emelte ki Süle Katalin.     

Az értékesítésrõl elmondta: az õszi árpa tonnánkénti ára 32-35 ezer forint között alakul, míg a búzáé 40-44 ezer forint tonnánként.

MTI - Kanizsa



2017-06-29 21:57:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül