Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van. Látogatók száma : 57022187 |
||||||||||
|
GasztroKanizsa: Babos gánica a háborúból hozott recept alapján A babos gánica receptjét még a II. világháborúból hozta haza Godina Józsefné édesapja, Gerencsér Mihály. A 3 évig tartó orosz hadifogságból szerencsésen hazaérkezõ katonát 7 lánya és felesége aggódva várta. Amint tehette, munkához látott, de egy valami hiányozni kezdett neki a háborús idõkbõl, s ez nem volt más, mint a babos gánica. Mivel a környéken nem ismerték a receptjét, elkészítésének módját megtanította a feleségének, s attól kezdve a rokonság és az ismerõsök kedvenc ételévé vált. A tápláló étek szerepel az ükunokák kívánságlistáján is. Az egykor szegények eledelének tartott növénynek számos jó hatása van az egészségre. Lassítja a bõr öregedését, és magas az antioxidáns tartalma.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 20-25 dkg bab, 2 evõkanál forró zsír, 1 kávéskanál só. Elkészítés: A lisztet feltesszük pirítani, majd az elõre beáztatott, megfõzött és leszûrt babot az izzó liszthez adagoljuk, és jól kikeverjük. 10-15 percig takaréklángon fõni hagyjuk. Ezután leöntjük egy-két kanál forró zsírral és ugyanúgy szaggatjuk ki, mint a dödöllét. (Erzsi tarkababot használ, aminek a levét fõzés közben kétszer leönti.) Lehet fogyasztani tejföllel, vagy savanyúsággal, ki hogyan szereti. Godina Józsefné családjának egyik kedvence ez a II. világháborús étek (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
MAGAZIN ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|