Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894464    








Honlapkeszites

Júliustól bírságolhatnak a parlagfû miatt

Júliustól megkezdõdik a parlagfüves területek ellenõrzése, a jogsértés esetén kiszabható növényvédelmi bírság a fertõzött terület nagyságától függõen 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteki közleményében.


A tájékoztatás szerint azokkal szemben, akik június 30-ig nem gondoskodtak a használatukban lévõ ingatlan parlagfû-mentesítésérõl, hatósági eljárás indítható.     

A mentesítési kötelezettség mindenkire és gyakorlatilag minden területre vonatkozik, beleértve a mezõgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeket, rét-legelõket, ültetvényeket, erdõtelepítéseket, út menti és közterületeket, belterületi kiskerteket, játszótereket, parkokat, illetve az építési területeket.     

A parlagfüves területek ellenõrzését a vegetációs idõszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzõje és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik - írták.     

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, egyben a leginkább környezetkímélõ védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, vegetációs idõben 3-4-alkalommal, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezetõ - közölték. A tartós eredmény érdekében kiemelten fontos a virágzás és a magképzõdés folyamatos megakadályozása.     

Július 1-tõl idén is bárki számára elérhetõ a parlagfû bejelentõ rendszer. A rendszer interneten és okostelefonon keresztül is kezelhetõ, azonban a bejelentés elõzetes regisztrációhoz kötött.     

Napjainkban Magyarország egyike Európa parlagfûvel leginkább fertõzött területeinek, a lakosság mintegy 20 százaléka szenved az allergia miatt - közölte a Nébih.

MTI - Kanizsa



2017-07-01 06:32:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül