Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895060    








Honlapkeszites

Hol van a lelkiismeret?!

Élõ, vagy selyemvirág, váza, örökmécses a sírokon, vagy csak a hûlt helyük. Sajnálatos módon a temetõben is „tevékenykednek” olyan emberek, akiknek semmi sem szent, a kegyeletet pedig valószínûleg hírbõl sem ismerik. Kétségbeesésében fordult a Kanizsához Ferencz Istvánné Mariann, aki szerint a temetõi lopás vissza-visszatérõ probléma.


- Mostanában ránk jár a rúd. Folyamatosan, két-három naponta jövök ki a temetõbe a férjemhez. Lassan már nem merek kihozni virágot, másnapra minden eltûnik. Pár éve körberaktam a férjem sírját virágládákkal, minitujákat ültettem bele. Eltûntek, ládástul. Az örökmécsesem is. De itt a szomszéd sírnál a gránitra ragasztott kis angyalkákat is letépték. Egyszerûen nem találok szavakat...

A probléma nem új keletû, Nagy Lászlóné 17 évvel ezelõtti emlékeit idézve elmondta: a síremlék még nem volt készen, de már eltûntek a vázák, a friss virágok.

- Nálunk szerencsére mostanában már nincs probléma, le is kopogom. De a szomszédom, hogy járt! December 15-én volt a temetés, két nappal késõbb a friss koszorú és a gyönyörû csokor is eltûnt a sírhalomról.

Az asszonyok, ahogyan haladtak a sírok között, belebotlottak egy-két ismerõsbe, akikkel elbeszélgettek, megosztották egymással tapasztalataikat. Abban sajnos egyetértettek, nem lehet mit tenni. Nem lehet minden sír mellé rendõrt állítani, a temetõ pedig nagy. A gondnokság sem tud minden egyes síremléket felügyelni. A tettenérés lehetne a megoldás, de az nem egyszerû.

- Most képzelje el, jövök itt ezen a hátsó kis úton, és esetleg gyanús viselkedésû embert látok. Hogy mernék rászólni? És egyáltalán, hogyan tudnám azt bizonyítani, hogy nem a saját hozzátartozójának a sírhelyét rendezgeti? - tette fel a kérdést Ferencz Istvánné.

A beszélgetésbe bekapcsolódott Subics Lajosné is, aki a lopások miatt végtelenül szomorú és elkeseredett.

- A férjem sírjára nem hozok mûvirágot, csak élõt, ami bizony nem olcsó. Úgy gondolom, minimum ennyit megérdemel. Számtalanszor elõfordult, hogy alig telt el két nap, s amikor jöttem vizet cserélni a vázában, a virágot már nem találtam. Volt, hogy sírva mentem ki a temetõbõl - mondta könnyeivel küszködve a törékeny idõs asszony.

Vincze Adél

Ferencz Istvánné szerint a temetõi lopás visszatérõ probléma (Fotók: Jancsi László)



2017-07-08 08:21:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül