Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892525    








Honlapkeszites

Növekvõ dinnyeforgalomra számítanak az idei szezonban az áruházláncok

Növekvõ dinnyeforgalomra számítanak az idei szezonban a Magyarországon mûködõ áruházláncok, ehhez támogatást kapnak a magyar dinnye népszerûsítését célzó, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az agrártárca által szervezett promóciós kampánytól is.


A Spar Magyarország tavaly több mint 7 ezer tonna dinnyét forgalmazott, az idén ennél is többre számít. Az eladott mennyiség zömét a nyári szezonban értékesítette az üzletlánc, a termékek jelentõs része magyar gazdálkodóktól származott - tájékoztatta a cég az MTI-t.     

A társaság jelezte: a magyar dinnye megjelenésekor ezúttal is felfüggesztik az import dinnyék beszerzését. A dinnyeszezon kezdetével a Spar Magyarország üzleteiben most is szervez áruházi dinnyekóstolást.     

Az Auchan arról számolt be, hogy tavaly mintegy 2500 tonna dinnyét értékesítettek, ami az idén 15-20 százalékkal növekedhet.     

A cég jelezte: július második hetétõl szeptember közepéig csak magyar görögdinnyét árusítanak üzleteikben.     

A Tesco-Global Áruházak Zrt. azt közölte, hogy magyar görögdinnyébõl az idén a tavalyihoz hasonló mennyiséget, 10 ezer tonnát értékesítenek Magyarországon. Ugyanennyi magyar dinnye kerül a Tesco cseh, lengyel és szlovák áruházaiba is - tették hozzá.     

A magyar görögdinnye fogyasztásösztönzõ kampány a héten kezdõdött és augusztus 20-ig tart, az akcióhoz hét áruházlánc csatlakozott.     

A magyarországi görögdinnye termés az elõrejelzések szerint az idén mintegy 200 ezer tonna lesz, sárgadinnyébõl 18 ezer tonna várható. Görögdinnyét Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron, sárgadinnyét mintegy 600 hektáron termesztenek. A magyarországi görögdinnye-termés mintegy 70 százalékát Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye adja.     

A magyar fogyasztás évente és fejenként 13-15 kilogramm, exportra 80 ezer tonna jut, fõként a német, a lengyel, a cseh piacra, és a balti országokba.

MTI - Kanizsa



2017-07-08 15:26:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül