Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892698    








Honlapkeszites

Az Állami Számvevõszék a Via Kanizsa Városüzemeltetõ Nonprofit Zrt. ellenõrzésérõl

Az Állami Számvevõszék befejezte a nagykanizsai Via Kanizsa Városüzemeltetõ Nonprofit Zrt. gazdálkodásának 2012 és 2015 közötti idõszakra kiterjedõ ellenõrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a tulajdonosi jogait összességében szabályszerûen gyakorolta. A társaság a vagyonával összességében megfelelõen gazdálkodott, bevételeinek, ráfordításainak elszámolása szabályszerû volt. Az árképzés szabályszerû volt, azonban önköltségszámítást a jogszabályi kötelezettség ellenére nem végeztek.


Az Állami Számvevõszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlõ pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül mûködõ feladatellátó rendszerek ellenõrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül mûködõ szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Az ÁSZ ezért ütemezetten ellenõrzi az önkormányzatok többségi tulajdonában lévõ gazdálkodó szervezeteket, melynek keretében a Via Kanizsa Városüzemeltetõ Nonprofit Zrt. ellenõrzésére is sor került.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a Via Kanizsa Városüzemeltetõ Nonprofit Zrt. jogelõdjét 1996-ban alapította utak és fizetõ-parkolók üzemeltetésére. A társaságot az önkormányzat 2008-ban hozta létre annak jogelõdje és két önkormányzati tulajdonban lévõ gazdasági társaság összevonásával. Az önkormányzat a közhasznú jogállású társaság egyedüli részvényese volt. A Via Kanizsa Városüzemeltetõ Nonprofit Zrt. fõ feladata ingatlankezelés volt; közfeladatként végezte – többek között – a vásárok és piacok fenntartását és mûködtetését, a temetõk üzemeltetését, a fizetõ parkolás mûködtetését.

Az ÁSZ ellenõrzése megállapította, hogy az önkormányzat a társaság feletti tulajdonosi joggyakorlásának kereteit – a közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervkészítési kötelezettsége kivételével – a jogszabályoknak megfelelõen kialakította, a feladatellátás feltételeit biztosította, tulajdonosi jogait összességében szabályszerûen gyakorolta. Rendeletalkotási kötelezettségét teljesítette; a társaság beszámolóit jóváhagyta. A felügyelõbizottság a felügyeleti tevékenység kereteit biztosító, jogszabályban foglalt ügyrenddel nem rendelkezett.

A társaság az elõírt szabályzatokat elkészítette, azok azonban nem feleltek meg teljes körûen a jogszabályi elõírásoknak, továbbá aktualizálásuk sem történt meg – a vonatkozó jogszabály elõírásai ellenére. A társaság vagyonával összességében megfelelõen gazdálkodott, a vagyon nyilvántartása a jogszabályoknak és a belsõ szabályzatoknak megfelelt. Az éves számviteli beszámolók adatait leltárral alátámasztotta. A társaság fizetõképessége az ellenõrzött idõszakban biztosított volt, a kötelezettségállomány, az eladósodás mértéke csökkent.

Az éves beszámolókat a társaság a jogszabályi elõírásoknak és a belsõ szabályzatainak megfelelõ formában, határidõn belül elkészítette, a kiegészítõ mellékletek tartalma azonban nem felelt meg teljes körûen a jogszabály elõírásainak. Közzétételi kötelezettségének nem teljes körûen, jelentéstételi kötelezettségének pedig egyáltalán nem tett eleget.

Az ellenõrzés megállapította, hogy a társaság bevételeinek, ráfordításainak elszámolása megfelelõ volt, önköltségszámítást azonban a jogszabályi kötelezettség ellenére nem végeztek. Az árképzés során a társaság a jogszabálynak és az önkormányzat rendeleteinek megfelelõen járt el.

Az ÁSZ jelentésében a Via Kanizsa Városüzemeltetõ Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának öt, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata polgármesterének kettõ javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

ÁSZ - Kanizsa



2017-07-13 11:35:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül