Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892201    








Honlapkeszites

Európa Amazonasa - Több százmillió forintból fejlesztik a Mura mentét

A cél, hogy megmentsék a természeti örökséget - hangzott el Letenyén, a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum bõvítésérõl és megóvásáról tartott sajtótájékoztatón. A jövõben ötoldalúvá bõvítenék a biorezervátum kezdeményezést, valamint számos turistacsalogató beruházást is terveznek.

Elképesztõ gyönyörben lehet része annak, aki ellátogat a Mura mentére. Az Európa Amazonasának is nevezett folyó és környezete ugyanis számtalan látványosságot tartogat a turistáknak és a környéken élõknek. A Mura mente ráadásul a következõ években megújulhat. Ártéri tanösvényt és vízitúra-megállóhelyeket, valamint egy úgynevezett River School, magyarul „folyó iskola” hálózatot alakítanának ki, ahol több, természetet is érintõ témával foglalkoznának. „Mint bioszféra rezervátum, mint helyszín azért is fontos számunkra, mert ugyanúgy, mint a világörökségi helyszíneket, gyakorlatilag mindenki ismeri. Az UNESCO örve alatt a bioszféra rezervátumok, a geoparkok hasonló fontosságú projektek. És a bioszféra rezervátumok minden tudomásom szerint és látványosan fejlõdnek, és a megismertetése az többek között a nemzeti parkok és a természetvédelemnek a feladata” - mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.


A témában rendezett sajtótájékoztatón elhangzott: a terület mint bioszféra rezervátum 5 évvel ezelõtt egy kétoldalú horvát-magyar kezdeményezésként indult el. A tervek szerint ezt a jövõben ötoldalúvá bõvítenék, kiegészülve a szlovénekkel, osztrákokkal és szerbekkel. „Az lenne a jó, ha tényleg így történne, mert egy olyan kies vidék, természeti kincsekben gazdag vidék jönne létre, amelyik többnapos programot tudna adni az ide látogató, akár Európa távoli vidékérõl ide látogató turistáknak is. Mi ennél kisebb célt tûztünk akkor, amikor a Mura-programban a gazdaságfejlesztés egyik fontos ágaként határoztuk meg a turizmus fejlesztését, hisz ez a program pontosan ezt segíti” - fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ.

Magyarországon egyébként a 2014 és 2020 közötti Európai Uniós ciklusban több mint 60 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi beruházásokra, fejlesztésekre. „Épp egy hónappal ezelõtt indult el egy 470 millió forint értékû fejlesztés kifejezetten itt a Mura mentén. Ennek a programnak az a célja, hogy megõrizzük a természeti örökséget, a valamikor hagyományos állattartást, legeltetést visszahozzuk a térségbe. Hiszen itt a zárt terülten ez volt évszázadokon keresztül a jellemzõ õshonos magyar háziállat fajtával” - mondta Rácz András környezetügyért felelõs helyettes államtitkár.

A bioszféra rezervátum évfordulójára egy kisebb fesztivált is szerveztek Letenyén, ahol számos program mellett helyi ételeket is lehetett kóstolni.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-07-14 05:07:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül