Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57019738    








Honlapkeszites

Kaukázusi kefireket ellenõrzött a Nébih, 7-nél kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mértek

Kaukázusi kefireket ellenõrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a vizsgálatok során komolyabb problémát nem találtak - közölte a hivatal az MTI-vel.


A Nébih közleménye szerint az ellenõrzött 18 különbözõ márkanevû termékbõl 17-et magyar üzemekben 8 elõállító gyártott, egyet pedig más uniós tagállamban készítettek.     

A hivatal szakemberei ellenõrizték a termékek fehérje- és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülõ csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történõ károsanyag-kioldódást is. E szempontok alapján nem voltak gondok a vizsgált kaukázusi kefirekkel a közlemény szerint.     

Konkrét szabály ugyan nincs a kefir alkoholtartalmára, de a hatóság 18 natúr termékbõl 7-nél kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért. A közleményben kiemelik, hogy a kefir semmiképp nem sorolható ettõl az "alkoholos italok" közé,  de "nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén azért érdemes ezt is számításba venni".     

A Magyar Élelmiszerkönyv savanyú tejtermékekrõl szóló fejezete pontosan definiálja, hogy a kefirt milyen speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával kell készíteni, és hogy élõflórás termék esetében mennyi az  élõ tejsavbaktériumok minimális száma. Ennek az elõírásnak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg, a tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az elõírt minimális értéknél - közölték.     

A vizsgálatok folyamatban vannak a kifogásolt termékek esetében. Amennyiben a hivatal megállapítja, hogy a kifogásolt csíraszám az elõállítás hiányosságainak következménye, a vállalkozásokat figyelmezteti - olvasható a közleményben.

MTI - Kanizsa



2017-07-14 15:42:00


További hírek:


REND-ŐR ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül