Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892046    








Honlapkeszites

Az év elsõ felében alig mozdult a nagykanizsai ingatlanpiac

Az ingatlanpiacon nagymértékû különbségek tapasztalhatóak nemcsak a területek, hanem a típusok szerint is. Nem minden ingatlant lehet könnyen és gyorsan értékesíteni, ami a családi házak szegmensében fokozottan érvényesül. Ennek oka, hogy itt a vásárlás során több szempont kerül a figyelem középpontjába, mint a lakások esetén.


Bõvült a családi házak piaca

A családi házak szegmensében idén a kínálat mellett az árak is emelkedtek, így június végére országos szinten az átlagos négyzetméterenkénti árak megközelítették a 191 ezer forintos nagyságrendet. A legmagasabb átlagárakkal – nem meglepõ módon – ebben a szegmensben is Budapesten találkozhatunk, melyet a soproni árszínvonal követ. Hazai viszonylatban jellemzõ, hogy a nyugati országrészen elhelyezkedõ központi városokban magasabb átlagárakon érhetõek el az ingatlanok, mint a keleti régiókban. A családi házak eladási árai Székesfehérváron, Veszprémben és Érden listavezetõek, míg a Salgótarjánban, Kaposváron és Nagykanizsán új gazdájukat keresõ társaikat több mint 50%-kal kedvezõbb Ft/m2 árak jellemzik. A nagyobb városokban átlagosan öt, a kisebb településeket több mint hét hónap alatt találnak vevõre a meghirdetett házak.

Több százezer forintos eltérést jelenthet az elhelyezkedés

A területek közötti differenciálokat jól mutatják a hasonló nagyságú városokban tapasztalható eltérések. A közel azonos kiterjedésû, különbözõ megyékben elhelyezkedõ ingatlanok árai között brutálisak – akár több 100 ezer forintos mértékû - lehetnek a különbségek, és elõfordulhat, hogy nem egy megyeszékhely a listavezetõ. Ez tapasztalható Nagykanizsa, és a vele közel azonos kiterjedésû Veszprém, Paks és Siófok esetén is,az utóbbi városban mutatkozó kiemelkedõ átlagárak a Balaton népszerûségének köszönhetõek, míg Paksnál a gazdasági helyzet gyakorolhat ilyen mértékû pozitív hatást. A déli területeken fekvõ szarvasi és békési ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ári ehhez képest brutálisan, közel 300 ezer forinttal maradnak el.

Átlagos ingatlanárak Nagykanizsán és a hasonló nagyságú városokban (Ft/m2, 2017 júniusi adatok alapján)

Zala megyében is élesek a különbségek

Az eddigiek során is megmutatkozott, hogy a különbségek egy-egy megye határain belül igen élesek lehetnek, az egyes városok népszerûségének függvényében. A drágulás üteme idén ugyan csökkent, de akadnak olyan települések, melyek messze túlszárnyalják az országos átlagszintet. Zala megye megyeszékhelyén például 16%-os bõvülés mutatkozott az év elsõ felében, amitõl lényegesen elmarad a Nagykanizsán, Zalaszentgróton és Keszthelyen tapasztalható 2%-os változás.

Az ingatlanok átlagárainak változása Zala megye egyes városaiban (2017 január és június között)

A növekedés mértéke nem tükrözi a Zala megyében jelenleg érvényesülõ árszínvonalat. Hévíz ingatlanáraihoz képest a Keszthelyen és Zalaegerszegen eladó családi házak, valamint lakások árai jelentõsen – 23-45%-kal – elmaradnak. A Nagykanizsán meghirdetett ingatlanok pedig a hévízi szinthez képest 50-60%-kal, a megyeszékhelyhez viszonyítva – elsõsorban a lakások szegmensében – 40%-kal kedvezõbb átlagos áron érhetõek el.

Átlagos ingatlanárak Zala megye egyes városaiban (Ft/m2, 2017 júniusi adatok alapján)

Mi várható az újlakások szegmensében?

Az újlakások piaca 2017 második felétõl indul meg igazán, mert a projektek döntõ része ekkor készül el és kerül átadásra. A jövõben problémát okozhatnak az idõközben megugró építési költségek, amire a fejlesztõk kénytelenek a lakások árainak emelésével reagálni. Egyes programok ebbõl az okból kifolyólag lefújásra kerülhetnek, míg a már megkötött szerzõdések esetén komoly gondot okozhatnak a beruházóknak az alacsonyan árazott lakások.

Forrás: Ingatlannet.hu

Kanizsa



2017-07-15 10:19:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül