Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893376    








Honlapkeszites

Sikeres kísérletek a hallaborban

Évtizedek óta foglalkoznak az õshonos ragadozó fajok termeléstechnológiájával a Pannon Egyetem Georgikon Kar Hallaborjának munkatársai. Jelenleg a szürkeharcsával folytatnak sikeres kísérleteket, de korábban a csuka intenzív nevelésével sikerült jelentõs eredményeket elérni.


A szürkeharcsákat eteti a Georgikon Kar Hallaborjának keszthelyi szakembere. Az intézmény évtizedek óta foglalkozik kutatással és oktatással, most egy harcsagenetikai programot hajtanak végre. A kutatás célja, olyan vegyes keresztezéseket létrehozni, amelyek 20-30%-kal ellenállóbbak az elõdeiknél. A projektnek már részeredményei is vannak. „A háttérben úszkálnak azok a bizonyos, úgynevezett F1-es generáció halai, akik már ebbõl a vegyes keresztezésbõl származnak. Öt partnergazdaságban történik a nevelésük, különbözõ környezeti feltételek mellett. Kifejlesztés alatt van egy genetikai egyedi azonosító rendszer, hogy a legjobban teljesítõ halakat közvetlen szülõpárokhoz tudjuk kötni. Tehát meg tudjuk mondani, hogy egy darab halnak ki volt az apja és ki volt az anyja” – tájékoztatott Beliczky Gábor, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanársegédje.

A hallabor munkatársai õshonos ragadozó fajok termeléstechnológiájával foglalkoznak. Ennek keretein belül végeztek sikeres kísérleteket a csuka intenzív nevelésére vonatkozóan. A nagyjából 15 évvel ezelõtt kezdõdött kutatás célja, hogy a kannibalizmusra is hajlamos csukát átszoktassák a halevésrõl a haltakarmány elfogyasztására. „Az intenzív technológiának az alapja, hogy teljes értékû haltakarmányt használunk. A teljes értékû azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden benne van, amire a halnak szüksége van. Tehát nem szükséges neki kiegészíteni, a tóból fölvenni ezt-azt. Ebben a pici kis tápszemcsében minden benne van. A vitaminok, az aminosav összetétel, a szénhidrátok, a zsírok. Minden megfelel a faj igényei számára” – magyarázta a szakember. A kutatás során rájöttek, hogy ha sikerül megtalálni egy bizonyos halsûrûséget, akkor a csukák nem egymásra támadnak, hanem a haltápot fogyasztják. A projekt nagyon nagy segítséget jelentett fõként a sporthorgászok számára, hiszen így akár tízezerszer több hal állítható elõ, mint a kutatást megelõzõen.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-07-18 12:55:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül