Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891848    








Honlapkeszites

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: új szabályok a 10 tonna feletti szõlõértékesítésben

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei szüretben új értékesítési és vásárlási szabályokat vezetett be a borszõlõre, július közepétõl az uniós szabályoknak megfelelõ szabványos szerzõdésmintákat kell alkalmazni.


A HNT MTI-nek küldött közleménye szerint az intézkedés célja, hogy a szõlõtermelõk és a felvásárlók közötti kapcsolat országos szinten rendezõdjön, és átlátható, hosszú távon kiszámítható felvásárlási viszonyok alakuljanak ki.     

A szabályokról február óta zajlott az egyeztetés. Azoknak a szõlõtermelõknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben állítanak elõ vagy vásárolnak fel borszõlõt a szakmaközi intézkedés szerint három módon kell az árat meghatározniuk: szerzõdésben, nyilvános árajánlatban, vagy képlet alapján.     

Közölték: azoknak, akik már szerzõdéssel rendelkeznek, nem kell új szerzõdést kötniük. Szükség esetén a meglévõt kell kiegészíteniük egy betétlappal, amely tartalmazza az elõírt kötelezõ elemeket. Az újonnan szerzõdõ szõlõtermelõk az elõzõ három évben eladott szõlõ éves mennyiségi átlagának a felére kötelesek szerzõdést kötni, a felvásárlók pedig az elõzõ három évben vásárolt szõlõ éves mennyiségi átlagának felére.     

A fennmaradó 50 százalékra vagy nyilvános árajánlatot tesznek a felvásárlók, vagy a HNT árprognózisában alkalmazott képlet alapján rögzítik felvásárlási árat.     

Nyilvános árajánlatában a felvásárló fajtánként vagy fajtacsoportonként, eredetvédelmi kategóriánként hirdethet meg nettó ajánlati árakat, amelyektõl a késõbbiekben csak felfelé térhet el. Ezeket a HNT-nek kell megküldeni augusztus 15-éig. Valamennyi beérkezett ajánlat megtekinthetõ lesz a szakmaközi szervezet honlapján, illetve a hegybíróknál kifüggesztve az irodában - írták.     

Meghirdetett felvásárlási ár hiányában a HNT a korábban bekért adatok alapján árprognózis-képletet dolgozott ki a szerzõdésen felüli részre. Ennek alkalmazásával fajtacsoportonként és régiónként számítják ki a borszõlõ felvásárlási árát. A számításnál súlyozva veszik figyelembe az árbefolyásoló tényezõket: többek között a várható termést, meglévõ készletet, elmúlt évi felvásárlási árakat és a termelési költségeket, az évjárat jellemzõit. Az árprognózist minden évben augusztus elején teszik közzé.     

Részletes információk a HNT honlapján és a hegyközségi irodákban érhetõk el.

MTI - Kanizsa



2017-07-18 14:45:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül