Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893512    








Honlapkeszites

NGM: a zalaegerszegi tesztpálya segít megõrizni a versenyelõnyt

A zalaegerszegi jármûipari tesztpálya egyedi elõnyt biztosít Magyarországnak, nemcsak a hagyományos jármûdinamikai tesztek elvégzésére nyújt lehetõséget, hanem az önvezetõ és az elektromos jármûvek fejlesztési vizsgálatait is lehetõvé teszi - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.


A technológiai korszakváltás, a digitalizáció és az internetgazdaság alapjaiban változtatja meg a közlekedési és a gyártási rendszereket - hangsúlyozta a tárca közleménye szerint Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelõs államtitkára az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) fõtitkárával, Erik Jonnaerttel és autóipari vállalatvezetõkkel folytatott tárgyalása után. Hozzátette, hogy az autóipar robbanásszerû átalakulásának két fõ iránya van, elõtérbe kerülnek az alternatív erõforrások, és teret nyernek az autonóm jármûvek.     

Az államtitkár kiemelte, nemcsak a jármûipar területén van meghatározó szerepe a tesztpálya megépítésének, hanem az ahhoz kapcsolódó infokommunikációs szektorban is nagy jelentõséggel bír. A beruházással összekapcsolható 5G cselekvési terv azt célozza, hogy 2025-re a városokban, a vasútvonalakon és a fõbb közlekedési útirányok mentén folyamatos 5G lefedettség legyen.     

Az NGM közleménye szerint a tesztpálya területét már elõkészítették, és elõrehaladott tárgyalásokat folytattak jármûipari cégekkel és szolgáltató partnerekkel. A kormány célja, hogy a jármûipar területén fenntartsa az ország vezetõ pozícióit, és hasznosítsa a területen elért hazai kutatás-fejlesztési eredményeket.     

Az ilyen projektek fontos szerepet játszanak az automatizált vezetés közúti biztonságra, forgalomra és környezetre gyakorolt hatásának megértésében - hangsúlyozta zalaegerszegi látogatása után Erik Jonnaert a szaktárca tájékoztatása szerint.     

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly májusban jelentette be a zalaegerszegi jármûipari tesztpálya építését, amelynek alapkõletétele idén májusban volt. A 250 hektáros területû tesztpálya összesen mintegy 40 milliárd forintból készül el. Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen beruházása hagyományos és önvezetõ jármûvek tesztelésére is alkalmas lesz, létesítményei lehetõvé teszik, hogy a térség országaiban mûködõ jármûgyártók tesztelhessék autóikat.

MTI - Kanizsa



2017-07-20 17:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül