Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57019894    








Honlapkeszites

A kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát

A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát - állapította meg két friss tanulmány, szerzõik szerint azonban a kávézással együtt járó életstílus is hatással lehet az eredményekre.


Naponta világszerte 2,25 milliárd csésze kávét fogyaszt az emberiség. Korábbi tanulmányok már valószínûsítették, hogy a kávénak elõnyös hatásai vannak az egészségre, a legutóbbi kutatások nagy mintán és változatos korcsoportokban vizsgálták a kávé hatását - írta a The Guardian.     

Az elsõ tanulmány több mint 185 ezer résztvevõ kávézási szokásait vizsgálta, õket a kilencvenes évek elején toborozták és átlagosan 16 évig követték nyomon õket.     

Az eredmények szerint napi egy kávé fogyasztása 12 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát bármely korcsoportban, míg akik két vagy három kávét is ittak naponta, azok 18 százalékkal kisebb kockázatnak voltak kitéve, etnikai hovatartozástól függetlenül.     

"Azt találtuk, hogy a kávézóknál csökkent a szív- és érrendszeri, rák-, légzõszervi, vese- és cukorbetegség miatti halálozás rizikója" - foglalta össze Veronica Setiawan, a tanulmány társszerzõje, a Dél-karolinai Egyetem professzora.     

A másik tanulmány - amely a maga nemében az eddigi legnagyobb - több mint 450 ezer résztvevõt vizsgált, akiket 1992 és 2000 között toboroztak európai országokból és szintén átlagosan 16 éven át követtek nyomon.     

Figyelembe vettek számos olyan tényezõt, mint az életkor, a dohányzás, a testmozgás, a képzettség. Azt találták, hogy a nem kávézókhoz képest azoknál, akik három vagy annál több kávét ittak naponta, 18 százalékkal csökkent a halálozási kockázat a férfiak és 8 százalékkal a nõk körében.     

A szakértõk azonban arra figyelmeztettek, hogy az Annals of Internal Medicine folyóiratban közölt két tanulmány nem tudta kimutatni, hogy egyedül a kávézás okozná a csökkenõ kockázatot és az is lehetséges, hogy a kávézóknak egyszerûen egészségesebb az életstílusuk.     

Emellett a kávéfogyasztásukról maguk a részvevõk szolgáltak adatokkal, néhányan koffeinmentes és koffeines kávét is fogyasztottak, az európai tanulmány pedig csak egy-egy idõpontban vizsgálta a kávézás mennyiségét. Ezek mind hatással lehettek a kapott eredményekre.     

A két tanulmány szerzõi egyetértettek abban, hogy a kérdésben további kutatások szükségesek.     

Marc Gunter, Nemzetközi Rákkutatási Hivatal munkatársa, a második tanulmány társszerzõje úgy fogalmazott: "nem javasolnám senkinek, hogy mostantól öntse magába a kávét, de azt igazolták a kutatások, hogy a kávézás biztos nem ártalmas, része lehet az egészséges étrendnek".

MTI - Kanizsa



2017-07-23 12:21:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül