Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893253    








Honlapkeszites

Csaknem háromszorosára nõtt a termelõi piacok száma

A kormány támogatásának köszönhetõen csaknem háromszorosára nõtt a termelõi piacok száma 2010 óta - idézi Nagy Istvánt, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkárát a szaktárca tájékoztatása, miután az államtitkár látogatást tett pénteken a zsámbéki termelõi piacon.


A termelõi piacok száma 2010 elõtt 100 alatt volt, ma pedig már 280-ra rúg és a számuk folyamatosan növekszik. A kormány egyik fontos célkitûzése ugyanis, hogy segítse a helyi termelõi piacok további megerõsödését.     

Nagy István Zsámbékon emlékeztetett arra, hogy a polgári kormány számos intézkedést tett annak érdekében, hogy minél több helyi termelõi piac és ott minél több õstermelõ legyen, és minél több magyar élelmiszer kerüljön a boltokba, piacokra.     

Ezért a kormány 2010 óta több jogszabályt is alkotott a helyi termelõk értékesítési lehetõségeinek bõvítésére, a helyi termelõi piacok könnyebb, egyszerûbb mûködtetésére. A szabályozási környezet változásai, a támogatások és az egyéb intézkedések egyértelmûen kedvezõ irányba mozdították a helyi élelmiszer-termelést és fogyasztást is - hívta fel a figyelmet az államtitkár.     

Nagy István kiemelte, a vidékfejlesztési program (VP) keretében két pályázat is támogatja a helyi termelõi piacok fejlesztését; összesen 16,48 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.     

Az államtitkár elmondta: a piacok számának növekedésével az õstermelõk száma is bõvült. Már 320 ezren választották ezt a megélhetési formát. Az FM termelõi piacok népszerûsítésében együttmûködik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK).     

A termelõi piacok és õstermelõk értéket teremtenek, amely nemcsak a vidéki életforma fenntartását biztosítják, hanem sok esetben a népi kultúra fennmaradását, a hungarikumok megõrzését is - hangsúlyozta Nagy István.     

A kormány számára kiemelten fontosak a termelõi piacok, mivel olyan alapelveket testesít meg a termelõi piac, amiért sokat küzdött a kormányzat - mondta az FM parlamenti államtitkára pénteken az MTI-nek telefonon.     

Nagy István felhívta a figyelmet, hogy különbség van az önkormányzati és a termelõi piac között. Amíg az önkormányzati piacon gyakorlatilag bárki bármit árulhat, csak a helypénzt kell megfizetnie, addig a helyi termelõi piacon a vevõ mindig a termék elõállítójával találkozhat.     

Õ a saját szükségletére elõállított áru feleslegébõl visz a piacra, mindez az áru minõségéért is szavatol. Emellett az is fontos, hogy minden talpalatnyi termõföld legyen megmûvelve, így a kertekben is folyjon zöldség- és gyümölcstermesztés, termelés. Mindezt a kormány ösztönözni kívánja, mégpedig úgy: megteremti annak lehetõségét, hogy az árufelesleget a termelõ el tudja adni a termelõi piacon.     

Így a termelõ munkája, ráfordításai megtérülnek, és a vásárló is jól jár, mert friss, garantáltan kiváló minõségû áruhoz jut. Ennek érdekében eddig a kormány mintegy 3 milliárd forintot fordított a helyi termelõi piacok fejlesztésére a tanyafejlesztési program forrásaiból, és a további fejlesztéseket is támogatja - mondta az államtitkár.

Termelõi piac a kanizsai vásárcsarnokban.(Fotó: Bakonyi Erzsébet)

MTI - Kanizsa



2017-08-04 14:01:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül