Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57021008    








Honlapkeszites

A nyári termékeknél is tetten érhetõ a kettõs minõség

A nyári termékeknél is tetten érhetõ a kettõs minõség a Földmûvelésügyi Minisztérium szerint, ezt igazolta a most lezárult, a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata, amelyet Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter rendelt el azért, hogy kiderítse: a magyar és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérõ minõségû élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e.


A szaktárca keddi tájékoztatása szerint: a szakemberek a 39 vizsgált termékpár mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést, amely ismét "alátámasztja a kettõs minõség EU-n belüli meglétét".     

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során a nyárhoz köthetõ termékeket ellenõrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket. A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különbözõ piacokra különbözõ minõségben történõ gyártás jelensége létezik.     

Összesen 39 termékpárt vizsgáltak: 23 csomagolt élelmiszer, 8 alkoholos ital (koktél alap) és 8 zöldség, illetve gyümölcs volt. A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak valamilyen eltérést. 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál - noha a márkanév azonos volt - az összetétel tért el.     

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálatok alkalmával nem csak a külsõ minõség az, úgynevezett osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A legnagyobb és leglátványosabb különbséget - bár a minõségi elõírásoknak mindkét termék megfelelt - a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek.     

Mindezek alapján a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) megkezdte egy egyeztetés elõkészítését, melynek célja, hogy a szakmai szervezetek javaslatait megismerje a kettõs élelmiszer minõség jelenségének megoldására. Ahogy eddig, ezután is kiállunk a magyar vásárlók érdekei mellett - olvasható a minisztériumi tájékoztatásban.

A fotó illusztráció

MTI - Kanizsa



2017-08-08 11:13:00


További hírek:


REND-ŐR ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül