Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892952    








Honlapkeszites

Jó minõségû gabonatermés várható

Az országosan csaknem egymillió hektáron termett õszi búza már a magtárakban van, az átlagosnál valamivel nagyobb és jobb minõségû gabonatermés várható a Földmûvelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint.


Nagy István a minisztérium közleménye szerint a Magyarok Kenyere gabonájának Heves megyei begyûjtése és megszentelése alkalmából rendezett záróünnepélyen, Kápolnán beszélt errõl.     

Közölte: az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetõmagellátása biztosított, valamint exportra is jut. Az államtitkár kiemelte, hogy elõreláthatólag nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthetõ a szokásos felvevõpiacokon, elsõsorban a dél-európai országokban és Németországban, de jelentõs az érdeklõdés Kína részérõl is.       

Az árak most még nyomottak, de mivel az Európai Unió több országában természeti csapások tizedelték a termést, a magyar kenyérgabona külpiaci eladási lehetõségei és felvásárlási árai várhatóan a továbbiakban javulnak - jegyezte meg.     

A nyári aratási munkák befejelõdtek az országban, õszi búzából mintegy 5 millió tonna termett összesen - mondta a Földmûvelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelõs államtitkára Budapesten.     

Czerván György az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követõen közölte: az országos termésátlag 5,2 tonna volt hektáronként, így a 958 ezer hektáros területrõl mintegy 5 millió tonna termést takarítottak be. A betakarított búza mennyisége 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál.     

Az elõzetes becslések szerint az országban mintegy 7,9 millió tonna nyári betakarítású gabona kerülhet a magtárakba, a múlt évi mintegy 8,5 millió tonnával szemben.     

Az idei összes termés a 2016-os rekordértékektõl 7 százalékkal elmarad, de az elmúlt öt év átlagát 4,8 százalékkal meghaladja. A tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére is az ország ellátása megfelelõen biztosított a 2017/2018-as szezonban és exportra is bõven jut majd áru, õszi búzából például 2,3 millió tonna - közölte Czerván György.     

Vancsura József, a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke arról beszélt, hogy az eredmények alapján a mostani betakarítás a közepes évek közé tartozik majd. A termelõk szempontjából az árakkal pedig elégedetlen volt.

MTI - Kanizsa



2017-08-09 05:39:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül