Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893763    








Honlapkeszites

Érik a kivi Becsehelyen

A gyümölcs egy áruházlánc polcaira kerül, de egy jótékonysági akció keretében a tavaly októberi szüret után a becsehelyi családok is napokig kivit ettek.


Az ültetvényt egy fiatalember szüleivel és családjával alakította ki. A szõlõhegyen található hat hektáros területbõl négy a kivié, a többin egyéb, mérsékelten fagytûrõ gyümölcsök meghonosításával próbálkoznak.

Miklós Ákos Mártont nem riasztotta el az eddigi hazai próbálkozások kudarca, szerinte a mérsékelten fagyveszélyes zalai dombságok ideális élõhelyei lehetnek a gyümölcsnek. A fiatalember azt mondja, a kivi lehetne Zala új háztáji növénye és hasznos vitaminforrása, megfelelõ helyre ültetve pedig akár a porták dísze is.

A kivifáknak nem kell sok gondoskodás, nem kell õket permetezni, hiszen nincs természetes kártevõjük, és bõ terméssel hálálják meg a helyet, amit kapnak. A kivi eredetileg a Jangce folyó erdeinek növénye volt, de érdekes módon Új-Zélandon vált sztárgyümölccsé.

"Hozzánk úgy került, hogy még az 1980-as években volt vele kísérletezés, eleve halálra ítélt próbálkozások voltak, mert elsõsorban az Alföld közepén kísérletezzek vele elõször. Aztán pedig elvitték Siklósra, de ott pedig nem volt meg egyrészt a vízbázis, a talaj pedig lúgos-meszes kémhatású volt, amit mély-forgatással még felszínre is hoztak, tehát szintén egy nem túl sikeres próbálkozás volt, pedig, hogyha mondjuk itt próbálkoztak volna vele, akkor nagyobb sikere is lehetett volna" - mondta Miklós Ákos Márton.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-08-10 05:01:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül