Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891698    








Honlapkeszites

A Mol több mint 900 tonna használt sütõolajat gyûjtött össze az elmúlt hat évben

Több mint 900 tonna használt sütõolajat gyûjtöttek össze 2011 óta a Mol kijelölt töltõállomásain, a lakosság által leadott sütõolajból bioüzemanyag készül - közölte a társaság az MTI-vel.


A biodízel nemzetközi napja alkalmából a Mol ismét a környezettudatosságra és a használt sütõolaj környezetbarát elhelyezésére hívta fel a figyelmet.     

Közleményük szerint Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. Az üzemi konyhákból és az éttermekbõl szervezetten folyik a keletkezõ használt sütõolaj elszállítása és feldolgozása, azonban a háztartásokban használt sütõolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Az olaj nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban, az élõvizekbe kerülve pedig veszélyezteti a vizek élõvilágát.     

A háztartásokban használt sütõolaj környezetbarát tárolására teremtett megoldást a Mol azzal, hogy országszerte 188 töltõállomásán  gyûjtõtartályokat helyezett ki, ahol a lakosság leadhatja az elhasznált étolaját.     

A legtöbb használt sütõolaj Budapesten (178 tonna) és Pest megyében (175 tonna) gyûlt össze az elmúlt hat évben, a vidéki városok között pedig Gödöllõ az elsõ 20 tonna összegyûjtött sütõolajjal.     

A töltõállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Kft. gyûjti össze, és tisztítást követõen eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belõle. Környezetre káros hulladék helyett így újrahasznosított termék lesz belõle, amelyet a Mol százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.  

   

A használt sütõolaj leadására kijelölt Mol töltõállomások listája az alábbi linken érhetõ el: http://toltoallomaskereso.mol.hu/

MTI - Kanizsa

Nagykanizsán és környékén több olyan töltõállomás van, ahol gyûjtik az olajat. A leadására kijelölt Mol töltõállomások listája az alábbi linken érhetõ el: http://toltoallomaskereso.mol.hu/

Itt a Termékek és szolgáltatások sorban a napraforgó ikonnal jelzett sütõolaj visszagyûjtésre kattintva pontosíthatja a keresést.



2017-08-14 10:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül