Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894761    








Honlapkeszites

Rászoruló iskolások javára indít országos akciót az Ökumenikus Segélyszervezet

Iskolakezdés együtt! címmel hatodszorra hirdet országos pénzadománygyûjtést az Ökumenikus Segélyszervezet ezer gyermek beiskolázásának támogatására.


A cél, hogy szeptember 1-jéig ezer rászoruló gyerekhez juttassanak el gyermekenként 10 ezer forint értékû személyre szabott, minõségi tanszercsomagokat - mondta el Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója a kampányt elindító sajtótájékoztatón.     

A 1353-as adományvonal tárcsázása hívásonként vagy SMS-ként 250 forint támogatást jelent. A segélyszervezet online adományozási felülete a www.iskolakezdesegyutt.hu oldal, amelyen tetszõleges összeget lehet adományozni. A nagyobb postákon pedig a csekkbefizetés mellett gyûjtõperselyekben is várják az adományokat.     

A rászoruló iskolásokat a segélyszervezet országos intézményhálózatának látókörébõl választották ki a nyáron, hogy mindegyikük személyre szabott és szükséglete szerinti támogatást kaphasson az iskolaév kezdetéig, hiszen egyeseknek tanszerre, más családoknak tornafelszerelésre vagy ünneplõruhára nincs pénze.     

A hazai rászorulók mellett több száz kárpátaljai, erdélyi és vajdasági magyar gyermek is kap beiskolázási segítséget.     

A kommunikációs igazgató kifejtette, hogy a segélyszervezet akciója a legszegényebbeknek szeretne segíteni annak érdekében, hogy a tanévkezdés számukra se az eladósodásról, hanem a felzárkózás esélyérõl szóljon.     

A segélyszervezet felkérésére, 2000 fõ részvételével nyáron készült reprezentatív felmérést ismertetve Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója elmondta: az elõzõ évek felméréseihez képest javult a helyzet, de a családoknak továbbra is megterhelõ kiadást jelent a tanévkezdés.     

A gyermekes háztartások 46 százalékára jelentõs, nehezen megoldható terhet rónak az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek, 5 százaléknak vállalhatatlanul nagy terhet jelent, 37 százalék jelentõs költségnek tartja, de ez nem okoz különösebb problémát, 9 százalék pedig nem tartja jelentõs kiadásnak.     

A tanévkezdéskor felmerülõ költségeket a megkérdezettek 87 százaléka önerõbõl fedezi, ezen belül a gond nélkül finanszírozók aránya 34 százalék, a más fontos kiadásokat csökkentõk aránya 53 százalék. A megkérdezettek 34 százaléka az élelmiszerre fordított kiadásait csökkenti, 22 százalék a kötelezõ csekkek befizetésén spórol, 4 százalék pedig hitele törlesztésén is.     

A legnagyobb terhet az új ruhák, cipõk beszerzése jelenti a válaszadók 60 százalékánál, az iskolatáska megvásárlása 42 százaléknak, az írószerek beszerzése 34 százaléknak jelent gondot. A tornafelszerelés, valamint a különórák, korrepetálások fizetése a felmérésben résztvevõk 23-23 százalékának okoz problémát.

MTI - Kanizsa



2017-08-17 10:01:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül