Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892746    








Honlapkeszites

A nyolcvan éve indult olajbányászatnak állítottak emléket Nagykanizsán

Minden egyes történelmi emlék az önbecsülésünket erõsíti - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára pénteken Nagykanizsán, a 80 éve a dél-zalai térségben indult magyar olajbányászatnak emléket állító nyolcméteres fúrótoronymakett avatásán.     

Cseresnyés Péter, úgyis mint a térség országgyûlési képviselõje (Fidesz) az ünnepségen arról beszélt, hogy mára ugyan sokkal kisebb a megyében az olajipar jelentõsége, mint az 1930-as, 1940-es években volt, de emlékeztetni kell arra, hogy "a zalai emberek anyagi, egzisztenciális felemelkedése" az olajiparnak köszönhetõ.


Felidézte, hogy az elsõ sikeres fúrások helyszínén, Bázakerettyén, Budafán még utak sem nagyon voltak 1937-ben, ebbõl a helyzetbõl emelte ki a megyét a kõolaj- és földgázbányászat.     

Kiépültek az utak, ma is országos jelentõségû építészeti emléknek számító lakótelepeket emeltek, Nagykanizsa lett az olajipar központja. Az ezt követõ évtizedekben ezrek dolgoztak ebben az iparágban, Nagykanizsán volt az olaj- és gázipari szakemberek képzõhelye is - sorolta az államtitkár.     

Dénes Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy Trianon után olaj nélkül maradt Magyarország, ezért a Bethlen-kormány idején eladott koncessziós jogokkal 1923-ban elõször brit cég próbálkozott a kutatással, majd miután nem járt eredménnyel, egy amerikai társaság ért el sikert 1937-ben. A dél-zalai Budafán megkezdett olajkitermelésnek köszönhetõen négy évvel késõbb már az egész ország kõolajszükségletét fedezni tudták a zalai kutak.     

A most felállított emlékmû történetét ismertetve beszélt arról, hogy az 1960-as években a nagykanizsai Dunántúli Kõolajipari Gépgyár (DKG) dolgozói készítették el a nyolcméteres fém makettet, amely a közelmúltig az egykori cég, majd utódjainak alsóbélatelepi üdülõjében állt. A Balaton-parti ingatlan eladása azonban kérdésessé tette jövõjét, ezért kezdeményezték, hogy Nagykanizsára helyezzék át.     

A jogutód OT Industries felajánlásaként a nagykanizsai központú Rotary Fúrási Zrt. és a RIG Service Zrt., továbbá a Szabadics Zrt., az Anda Kft. és a Mol Bányász Szakszervezet közremûködésével újították és állították fel a 61-es fõút Csónakázó-tóhoz vezetõ körforgalmú keresztezõdésében. MTI Fotó: Varga György

MTI - Kanizsa



2017-08-18 12:44:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül