Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892427    








Honlapkeszites

Melyek lesznek az évtized legkeresettebb szakmái?

Mi lesz az álláspiaccal ebben az évtizedben? Ezzel a kérdéssel indítja cikkét internetes oldalán az NPR, emlékeztetve a gazdasági válság kirobbanására, mely az amerikai munkaerõ-piacot is visszavetette: a munkanélküliségi ráta már októberben meghaladta a 10 százalékot. Néhány szektorban azonban a következõ tíz évben különösen gyors növekedésre számítanak a szakemberek. Melyek ezek?

Két év alatt hétmillió munkahely szûnt meg az Egyesült Államokban. „Négy évig havonta több mint 300 ezer új állást kellene teremteni ahhoz, hogy pótoljuk, amit két év alatt veszítettünk” - vélekedik a jövõbeni kilátásokról Lawrence Katz közgazdász, a Harvard Egyetem munkatársa. A válság elõtti állapot eléréséhez, illetve a dinamikus fellendüléshez véleménye szerint legalább öt évre van szükség.


Katz becslése szerint tíz év alatt 15 millió új munkahely jöhet létre Amerikában, ezzel a munkanélküliségi ráta 5 százalékra csökkenhet a jelenlegi, közel tíz százalékról. (Októberben 26 éves csúcson volt a munkanélküliség, a ráta elérte a 10,2 százalékot.) Az elmúlt 15 évben Amerikában a kiemelkedõen jól (vezetõi, felsõvezetõi pozíciók) és a legrosszabbul fizetõ állások (fizikai munka, segédmunka) terén mutatkozott jelentõs változás, megnõtt a kereslet a szakképzett és az olcsó munkaerõ iránt egyaránt.

Az Amerikai Munkaügyi Hivatalban összeállítottak egy tízes listát azokról az állásokról, amelyekbõl - a hivatal várakozásai szerint - a legtöbbet hirdetnek majd meg ebben évtizedben.

Elõrejelzésük szerint különösen az egészségügyi és a pénzügyi szektorban várható dinamikus bõvülés. Nagy lesz a kereslet hivatásos nõvérek, ápolók és egészségügyi segédmunkások iránt, de keresettek lesznek a házi betegápolók is. Több ügyfélszolgálati munkatársra, hivatalnokra, könyvelõre, vendéglátósra (ételkészítésre és kiszolgálásra szakosodott munkaerõre), kisegítõre és bolti eladóra lesz szükség, de keresettek lesznek azok a tanárok is, akik egyetemi felkészítést vállalnak. A felsorolt tíz munkakör közül hét betöltéséhez nem kell felsõfokú végzettség. Ennek ellenére Katz úgy véli, hogy hasznos lehet, ha az e tevékenységeket végzõk továbbképzésen vesznek részt, fejlesztik tudásukat, a magasabb képzettség ugyanis amellett, hogy elõrejutásukat is segíti, bérüket is feljebb nyomná.

HVG



2010-01-10 11:12:41


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül