Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948603    








Honlapkeszites

Intézményesített civil nyomás

Seres Mária és a Civil Mozgalom a Parlamentben és az önkormányzatokban is meg akarja valósítani a civil kontrollt.
- Nem gondoljuk, hogy a rendszerváltás után 20 évvel arra kellene törekedni, hogy egy párt abszolút többséggel kerüljön hatalomra. És teljesen mindegy, hogy melyik pártról beszélünk. Nem az egypártrendszert akartuk megszüntetni 1990-ben? - teszi fel a kérdést a korábban népszavazási kezdeményezéseirõl ismertté vált Seres Mária. - Aki most egy párt korlátlan hatalmának megvalósulásától várja a felemelkedést, az lát-e garanciákat arra, hogy valóban mûködõképes lesz? Tartok tõle, hogy csak reméli. Ám a remény most már kevés. Nem lehet elvesztegetni újabb 4 évet. Mivel sokfélék vagyunk, a demokrácia a választás lehetõségét kell kínálja, de mindenkinek - mondja a négy gyermekes építész asszony. - A civilek tevékenységükkel jobbá, szebbé és élhetõbbé teszik a környezetüket. Helyi és országos szinten is szervezõdnek, szinte minden területet érintve - a kultúrán, a szabadidõn, a környezet és természetvédelmen keresztül az állatvédelmen és a sporton át egészen az emberi jogokig.


Seres Mária az aláírásgyûjtés közben közösséggé kovácsolódott emberek részvételével tavasszal megalakította a Civil Mozgalmat, mely szervezet el fog indulni az országgyûlési választásokon, és valamennyi szavazókörzetben képviselõjelöltet állít. Jelenleg a jelöltek véglegesítése folyik. A tájékoztatásuk alapján kiugróan magas a nõk aránya, ami a szervezet vezetõje szerint nagyon biztató jel.
- A nõk kezdik felismerni, hogy nem csak a családban van szükség rájuk, hanem a szétesõ magyar társadalmat is nekik kell összefogni. A nõk szolidáris érzékenységére, kompromisszum készségére és gondoskodására is egyre inkább szükség van a többirányú válság közepette - mondja a szervezet vezetõje, aki Nyíregyházán fog elindulni képviselõjelöltként.
Közéleti szerepvállalásuk legfontosabb üzenete, hogy ebben az országban nem csak bal- és jobboldal van, hanem egy egyre jelentõsebb tömeg, amely a pártharcok helyett békességre, megegyezésre és tiszta közéletre vágyik. Az erõs civil társadalom pedig kontrollt jelenthet az államra, a mindenkori kormány és a politikai irányzatok felett. Egy erõs civil-kontroll az igazi demokrácia egyik záloga. Ezért abban bíznak, hogy a Civil Mozgalom által a várakozás és a reménykedés helyett immár a gondolkodás és a cselekvés évei köszöntenek ránk - mert igazi eredményt csak ez és egy széles társadalmi összefogás hozhat.
A Civil Mozgalom a napokban fogja nyilvánosságra hozni a választási programját.

Kiadó: Civil Mozgalom
 



2010-01-11 10:40:56


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül