Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948232    








Honlapkeszites

Idõsek Akadémiája Kanizsán

A nyugdíjas klubok és szervezetek vezetõinek részvételével megbeszélést tartott az Idõsügyi Tanács, a Civil Kerekasztal Egyesület és Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezetének Zala Megyei Csoportja. A napirendi pontok sorában Fehér Imre, a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi szervezetének elnöke ismertette az Idõsügyi Akadémia kanizsai elõadásainak idõpontját és témáit. Büki Pálné, az Idõsügyi Tanács társelnöke a beérkezett felmérõlapok alapján összegezte a klubok véleményét és javaslatait, valamint megbeszélték a felmerült problémákat. Balogh István, a Civil Kerekasztal alelnöke a kresz szabályok változásával kapcsolatos elõadásra, és a februári jótékonysági estre hívta fel a klubvezetõk figyelmét.

Fehér Imre elmondta: A Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával 2010 januárjában országos képzéssorozat indul Idõsek Akadémiája címmel. A képzés célja, hogy a Parlament által elfogadott Idõsügyi Nemzeti Stratégiát a társadalom széles körével megismertesse. Az akadémia országos hálózatként hét régióban indít képzéseket. Kétéves lobbytevékenység eredményeként a megyei szintû rendezvény lebonyolítása Nagykanizsára került. Az elõadások idõpontja: február 4., március 4., és március 25-e, csütörtök, délelõtt 10 óra. Helyszín: Honvéd Kaszinó Tükörterme. Az elõadásokon 150-160 fõ részvételére számítanak, akik majd a megszerzett tudást továbbadhatják közösségük tagjainak. Városunkban az akadémia megszervezésében a fent említett három szervezet vesz részt.


A képzéssorozat a következõ területeket érinti: Bevezetés az Idõsügyi Nemzeti Stratégiába; Az idõsek helyzete ma, Magyarországon; Gazdasági aktivitás, foglalkoztatás, öngondoskodás és életúttervezés, Nyugdíj és a nyugdíjrendszer fenntarthatósága; Szociális szolgáltatások, Élethosszig tartó tanulás, fejlõdés; Társadalmi részvétel és megbecsültség, generációk közötti kapcsolat, Esélyegyenlõség, fellépés az ageizmus ellen; Egészségi állapot, egészségügyi ellátások, szolgáltatások, Mindennapi aktivitás, önmegvalósítás az idõskorban.
A találkozó befejezõ részében Büki Pálné összegezte az idõsügyi klubok felmérõlapjaira érkezett válaszokat. Bár az Idõsek Hete nem az Idõsügyi Tanács rendezvénye, a többség az Idõsek Hetével kapcsolatban azt írta, térjenek vissza a hagyományokhoz, és ismét mutathassák be képzõmûvészeti alkotásaikat. Hiányolták az egészségnapot, és felvetõdött az is, hogy fiatalok mondják a köszöntõket. A megjelentek egyetértettek abban, hogy ismét legyen sportnap, s ha szükséges, a versenyzõk számától függõen a klubok befizetik a nevezési díjakat. Elhangzott, a kultúrcsoportok megérdemlik, hogy lehetõséget kapjanak a bemutatkozásra, fellépésre õsszel, az Idõsek Hetén a HSMK színpadán. Ezen kívül szívesen adnának mûsort a peremkerületek rendezvényein is. Terveik között szerepel: szeptemberben egy nosztalgiavonatot indítanak Pécsre, az Európa Kulturális Fõvárosa programsorozatának megtekintésére. Nemcsak meglátogatják a Múzeumok Éjszakája rendezvényt, hanem szükség esetén akár segítenek is. Eddig kimaradt az Idõsügyi Tanács munkájából a kisebbségi önkormányzatokkal való kapcsolattartás, amit a közeljövõben pótolni fognak. A klubok képviselõi észrevételeikkel a közös munkát, a közösségi életet segítették.
B.E.



2010-01-12 09:37:08


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül