Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891881    








Honlapkeszites

KSH: 3,9 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom az elsõ fél évben

A kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 5,2 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva pedig 5,7 százalékkal nõtt júniusban az egy évvel korábbihoz képest. Az elsõ fél évben a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal haladta meg az elõzõ év azonos idõszakáét - jelentette szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A júniusi nyers és naptárhatással korrigált adat egyformán 0,3 százalékponttal alacsonyabb az augusztus 3-án közölt elsõ becslésnél, amikor 5,5, illetve 6,0 százalékos forgalomnövekedést jelentett a KSH. A kiigazított adat így is egy éves csúcsot jelent a tavaly júniusi 6,4 százalék óta.     

Júniusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 3,7 százalékkal nõtt éves összehasonlításban az elõzetesen közölt 4,1 százalék helyett, de ez is jelentõs gyorsulást mutat a májusi 2,3 százalékkal szemben. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegû vegyes üzletek értékesítési volumene 4,5, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal nõtt.     

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3 százalékkal nõtt az értékesítés volumene, ami szintén alacsonyabb a 8,5 százalékos elõzetes adatnál és a májusi 10,3 százaléknál is. Növekedtek az eladások számítástechnikai és egyéb iparcikkeket értékesítõ boltokban 10,4 százalékkal, a bútor és mûszakicikk üzletekben 6,1 százalékkal, a gyógyszert és gyógyászati termékeket árusító helyeken 4,6, az illatszertárakban 5,2 százalékkal, míg a textil-, ruházati és cipõüzletekben az átlagosnál alacsonyabb 4,9 százalékos forgalomnövekedést mért a KSH. Ezzel szemben a forgalom volumene 3,4 százalékkal csökkent a használtcikk-üzletekben.     

Az árucikkek széles körére kiterjedõ, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedõ csomagküldõ és internetes kiskereskedelem volumene az évek óta tartó magas ütemhez illõ 29,4 százalékkal emelkedett.     

Az üzemanyag fogyasztás 5,1 százalékos éves növekedése megegyezik az elsõ becsléssel és nagyobb a májusi 4,3 százalékos adatnál.

MTI - Kanizsa



2017-08-23 10:48:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül