Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894146    








Honlapkeszites

A legtöbb megyében megjelent az amerikai szõlõkabóca

A kormányhivatalok által végzett felderítés eredményei azt mutatják, hogy az ország legtöbb megyéjében megjelentek az amerikai szõlõkabóca kifejlett egyedei, amelyek a szõlõ aranyszínû sárgaságát okozó FD fitoplazma fertõzést terjesztik - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A tájékoztatás szerint a rendkívül veszélyes fertõzés terjedése a kártevõ rovar elleni védekezéssel akadályozható meg. Ezért a Nébih felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét a fertõzést terjesztõ kártevõ elleni többszöri védekezés fontosságára.


Az ország nagy részén ugyanis megjelentek az amerikai szõlõkabóca (Scaphoideus titanus) imágói. Mindez azért nagyon veszélyes, mert a kártevõ egyedei fejlõdésük bármely stádiumában - azaz egész életük során - fertõzõképesek és felelõsek a szõlõ aranyszínû sárgaságát okozó fitoplazma terjesztéséért.

A Nébih korábbi közlése szerint a kórokozó elleni harcban kiemelt jelentõségû a gondozatlan területek felszámolása. Aki nem teljesíti a jogszabályban elõírt kötelezettségét, utólag köteles megtéríteni a közérdekû védekezés költségeit, és bírságot is kell fizetnie.

Az aranyszínû sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma a szõlõ egyik legveszélyesebb kórokozója.

A fertõzés következtében a szõlõtõkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet; a beteg növények száma évente megtízszerezõdhet.

A fertõzést Magyarországon elõször 2013 augusztusában Zala megyében észlelték.

MTI - Kanizsa



2017-08-24 13:50:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül