Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895023    








Honlapkeszites

Ha támadnak az õszi nyavalyák… - A pihenés is sokat segít

Kisgyermekeknél, fejletlen immunrendszerrel, szinte természetes az évi 10-12 megbetegedés. A gyerekek szervezete csak hét éves kor körül válik éretté, ezen életkortól lehet ritkább orvoslátogatással számolni. Az idei betegségszezon már elkezdõdött.


A közösségbe kerüléssel, az idõjárás hûvösebbre fordulásával kicsik és nagyok egyre többen jelennek meg a háziorvosoknál. Szinte meg sem gyógyul, már ismét beteg a gyerek, tapasztalja a szülõk egy része. Megbetegedések pedig eddig is voltak, csak a gyerekek régebben késõbbi életkorban, ezáltal fejlettebb immunrendszerrel kerültek a közösségbe.

Évekkel, évtizedekkel ezelõtt a csöppségek nem jártak bölcsõdébe, jelentõs részük pedig nem háromévesen került óvodába. Jelenleg az az egyik fõ gond, hogy a fejlõdésben lévõ szervezetet korábban éri a fertõzés, ezért tûnik úgy, hogy több a betegség, véli dr. Spingár Andrea gyermekorvos.

- Egy nevelési évben 10-12 megbetegedés teljesen normális – mondja a szakember. - Ezek a kórképek általában vírusfertõzések, csak kis arányban fordulnak elõ bakteriális megbetegedések. A frissen közösségbe kerülõ gyermekek felsõ légúti megbetegedésekkel érkeznek a legtöbbször, de a hasmenéses-hányásos fertõzéseken is szinte mindegyikük átesik az elsõ években. Láz a betegségek jelentõs részét kíséri gyermekkorban, mértéke azonban nem arányos a betegség súlyosságával. Csak a csecsemõk és magas hõ esetén kell lázat csillapítani, illetve ha az a gyermek közérzetét is rontja (fejfájást, hányingert okoz). A láz csillapítása a szülõ feladata, az orvos csak az okot keresi meg.

A „nyavalyák” általában enyhe lefolyásúak: gyorsan jönnek, gyorsan mennek. Egy nátha orvossal és orvos nélkül is egy hét, egy torokgyulladás 4-5 napos lázzal járhat. Ennyi kell a szervezetnek, hogy regenerálódjon. Ez normális, megijedni akkor kell, ha ezek a betegségek nem gyógyulnak meg 1-2 hét alatt, illetve szövõdmények lépnek fel, teszi hozzá dr. Spingár Andrea. Fontos, hogy a náthát is kezelni kell otthon, az orrot üríteni, ha még nem tudja a gyermek önállóan kifújni, akkor szippantani. Ha pang a váladék, felülfertõzõdik és áldozatul eshet az orrmandula vagy a fül is.

A betegségek megelõzésében fontos az immunrendszer felkészítése, erõsítése. A gyermekorvos azt tanácsolja: a szülõk jól táplálják, folyadékkal lássák el a lurkót, mielõtt közösségbe viszik. Reggeliztessék meg, kell a bõséges vitaminbevitel, a zöldség és a gyümölcs. Ehhez adjanak pluszban C- és D- vitamint. Mindezeket iskoláskor végéig pótolni kell.

A megelõzésre probiotikumokat is használhatnak, ezek a bélrendszeren keresztül erõsítik a gyermek szervezetét. Vannak szabadon vásárolható, illetve receptköteles immunerõsítõ készítmények is, utóbbiakat egyes gyermekeknek akkor javasolja a doktor, ha hajlamos bizonyos megbetegedésekre. Például annak a gyereknek, akinek sokszor van hörghurutja vagy fülgyulladása, célszerû orvos által felírt immunaktiváló készítményt adni, amit kúraszerûen lehet alkalmazni.

Egész évben immunerõsítõt szedni nem kell, multivitamint pedig talán azért szerencsés, mert a közösségbe kerüléssel a szülõ nem tudja ellenõrizni a gyermek táplálkozását, mondja a gyermekorvos. Az egészséges étkezés mellett nagyon fontos az alapvetõ higiénés szabályok megtanítása is. A papírzsebkendõ, valamint a helyes vécéhasználati technika elsajátítása, a kézmosás fontossága elengedhetetlen a megelõzésben.

Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy szinte egész évben megjelenhetnek a felsõ légúti betegségek. Korábban jellemzõ volt, hogy a hasmenés szezonalitást mutatott: az influenzaszezon elõtt, illetve a nyári idõszakban volt jellemzõ, most viszont az év minden szakában szinte folyamatosan elõfordulnak vírusos, járványszerû megbetegedések. Dr. Spingár Andrea azt tanácsolja, bár sokszor nehezen kivitelezhetõ, de a gyermek gyógyulásának jó segítõje az otthoni pihenés is.

Vuk Anita

Dr. Spingár Andrea Simon Marcelt vizsgálja. A szakember azt mondja, egy nevelési évben 10-12 megbetegedés teljesen normális (Fotó: Gergely Szilárd)



2017-09-24 06:45:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül