Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893875    








Honlapkeszites

Bejött az ügyelet!

Szinte napra pontosan öt év telt el úgy, hogy nem volt szervezett hétvégi állatorvosi ellátás Nagykanizsán, hiszen 2012-ben az ügyeletek szervezésének kamarai kötelezettsége egy törvénymódosítás miatt megszûnt, így a gazdák kénytelenek voltak más megoldást keresni, ha állataiknak kisebb-nagyobb problémája támadt. Ezt leginkább a kutyatulajdonosok viselték nehezen, s többször is kérték az állatorvosokat és a város vezetõségét, hogy találjanak erre megoldást. Most ez sikerült.


Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere – a megnyugtató megoldást keresve - konzultált az állatorvosokkal, majd kidolgoztak egy koncepciót, amelynek köszönhetõen szeptember 9-tõl újra van Nagykanizsán hétvégi állatorvosi ügyelet.

– Több megkeresés is érkezett az állattartók részérõl a szervezett hétvégi ellátást illetõen, ezért leültünk egyeztetni az állatorvosokkal – mondta a Kanizsának a városvezetõ. - Ezt követõen született meg a döntés a hétvégi állatorvosi ellátás visszaállításáról, amellyel sokak kérésének teszünk eleget.

Szombaton, vasárnap, munkaszüneti és ünnepnapokon reggel 7-tõl 22 óráig lehet hívni a központi, 30/600-64-66-os telefonszámot, amelyet az ügyeletes állatorvos vesz fel. A program finanszírozására a város jelentõs összeget különített el az ebrendészeti hozzájárulásból.

Dr. Horváth László, aki vezetõ szerepet töltött be a hétvégi ellátás megszervezésében, az ebadó nyújtotta pozitív lehetõségekre is rávilágított.

– Miután Nagykanizsán bevezették az ebadó intézményét, rendszeres bevétele lett ebbõl az önkormányzatnak, amelybõl lehetett a hétvégi állatorvosi szolgálat létrehozására is költeni. Egyébként több lehetõség is van az adó törvényes elkerülésére, ami nem véletlen, hiszen a cél a sajnos nagyon sok esetben kezelhetetlen menhelyi állatlétszám visszaszorítása. Ha valaki menhelyrõl fogad örökbe, ha ivartalanított az állat, vagy törzskönyvezett magyar fajta, akkor nem kell fizetni az adót, s természetesen a munka- és segítõ kutyák után sem.

Dr. Horváth László az eddigi két hétvége tapasztalatairól elmondta, rendkívül kedvezõ a fogadtatás, a gazdák már nagyon várták ezt a lehetõséget, de azért vannak még döccenõk.

- Sajnos már ebben a két hétben is volt rá példa, hogy egy kollégát feleslegesen hívtak be. Sok esetben az állatorvos nem a rendelõje épületében él. Jelen esetben a kolléga beautózott, várta a beteg állatot, akinek viszont a gazdája közben elért egy másik állatorvost, az ügyeletet pedig nem mondta le. Kérem, aki megbeszélte már az ügyeletessel, vagy idõben mondja le, vagy menjen hozzá, s ne gondolja meg magát félúton.

Mikó-Baráth György



2017-09-24 10:52:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül