Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894605    








Honlapkeszites

Megnyitották a Zala Megyei Neuropathia Centrumot

A neuropátia gyors és megbízható diagnosztikája elérhetõvé válik a zalaiak számára is. Szeptember 27-én dr. Németh László, a Kanizsai Dorottya Kórház orvosigazgatója és dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója megnyitották a Zala Megyei Neuropathia Centrumot - olvasható az általuk kiadott közleményben.

Világszerte egyre több embert érint a cukorbetegség, hazánkban a 2-es típusú cukorbetegek száma az elmúlt 15 évben 71%-kal nõtt. Azt, hogy egy cukorbeteg meddig és milyen életminõségben fog élni, egyrészt az határozza meg, hogy milyen hosszú ideig tudják fenntartani a jó anyagcsere állapotot és megelõzni a szövõdményeket. Ugyanilyen fontos a gyors felismerés és kezelés is, hogy ne váljanak visszafordíthatatlanná a folyamatok. Ugyanis, ha megfelelõ módszerrel és elég érzékeny mûszerekkel szûrik a szövõdményeket, akkor az idõben elkezdett kezeléssel lassíthatják, illetve idejében meg is állíthatják a betegség továbbfejlõdését. Ezért fontos, hogy ezek a korszerû diagnosztikai módszerek elérhetõek legyenek minden cukorbeteg számára.


A diabétesz szövõdményei általában 10-15 év betegségtartam után jelennek meg. A neuropátia, vagyis az idegkárosodás nagymértékben rontja a betegek életminõségét és várható élettartamát. Ez a szövõdmény két formában is jelentkezhet. Az autonóm neuropátia többek között a szív- és érrendszer és az emésztõrendszer mûködésében okozhat zavarokat. Legsúlyosabb következménye, hogy hirtelen szívleállás léphet fel a betegnél. Másik típusa a szenzoros vagy perifériás neuropátia, mely érzészavarral jár, és fõleg az alsó végtagot érinti. Súlyos esetben amputációhoz vezethet.

A Wörwag Pharma éppen ezért tûzte ki célul mintegy 25 évvel ezelõtt, hogy segíti a betegség gyors és megbízható diagnózisának lehetõségét, mely után megfelelõ kezeléssel megelõzhetõek a súlyosabb következmények. Ezért támogatja évek óta diagnosztikai központok nyitását, felszerelését és a szakemberek képzését. Mára országszerte 13 felnõtt és két gyermek centrum megnyitásához járult hozzá nagy értékû felszereléssel, de emellett a háziorvosok képzését és diagnosztikai eszközökkel való felszerelését is segítette. Évente több, mint 7600 beteg fordul meg a centrumokban.

E folyamat részeként nyílik meg az országos diagnosztikai rendelõhálózat egy újabb intézménye a Zala Megyei Neuropathia Centrum. A Dunántúlon eddig Szekszárdon, Gyõrben és Pécsen mûködött diagnosztikai központ, vagyis a nagykanizsai intézményre is nagy szükség van, hogy a betegeknek ne kelljen több száz kilométert utazni vagy sokat várni a vizsgálatra.

A Zala Megyei Neuropathia centrumban a vizsgálatokat kalibrált hangvilla, Neuropad és a Wörwag Pharma által adományozott 4 millió forint értékû Q-Sense készülék teszi majd lehetõvé. A Q-Sense érzékeny mûszer, amely a hõérzékelés mértékét méri a vékony idegrostokon, így már a korai, kismértékû neuropátiás elváltozást is jelezni tudja. A Q-Sense számszerûsíthetõ, összehasonlítható és megismételhetõ eredményeket ad, vagyis a kezelés hatékonysága is kimutatható. A szenzoros teszttel meghatározható a meleg és hideg hõérzet, valamint a fájdalmas hideg- és melegérzet küszöbértékei. A Q-Sense készülék mellett a Wörwag Pharma 200 csomag Neuropad teszttel és egy szenzoros neuropathia szûrésére alkalmas diagnosztikai készlettel is támogatja a centrum mûködését 350.000,- forint értékben.

A Neuropathia Centrum hétfõi és pénteki napokon 11:00-14:00 óra között várja a betegeket, melyre idõpontot lehet kérni munkaidõben a (93) 502-000 (2730 mellék) telefonszámon.



2017-09-27 16:09:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül