Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949583    








Honlapkeszites

Már õk is ismerik az õszi hagyományokat

A kiskanizsai óvodában szüreti mulatság volt, a Hétszínvirágban Mihály napi vásár.


Hagyományokat ápoltak az óvodákban. A Nagyrác utcában a szüreti, a Corvin utcában pedig a Szent Mihály napi szokásokat elevenítették fel, a rendezvényeken a szülõk is részt vettek.

Szüret és az azt követõ mulatság, valamint vásár is volt a Pipitér Óvodában. A portékákat a gyerekek saját kezükkel készítették. Az óvoda egyik jellemzõje a néphagyományok ápolása és azok gyermeki szinten történõ megjelenítése. A népi kultúra számtalan elemében hordozza a kicsik fejlõdéséhez szükséges ismeretanyagot, a gyermekek sokszor elmélyülten tevékenykednek az ilyen foglalkozásokon. Lenkovits Szilvia tagintézmény-vezetõ at mondta: „Ezekben a tevékenységekben spontán módon, észrevétlenül fejlõdnek. A mozgáskultúrájuk, a kézügyességük, és gazdagodik emellett az ismeretük, úgy, hogy a játék hevében észre sem veszik ezeket.” A délelõtti szüretet a szülõkkel közös mulatság zárta délután. A színpadon megelevenedtek a népi játékok, de a népszerû lovaskocsikázás idén sem maradt el.

A Hétszínvirág Óvodában hagyományos Szent Mihály napi vásárt tartottak. Az úgynevezett pásztorünnep a gazdasági év fordulója. „Ekkor rendezik meg az országos nagy vásárokat. Mi is ebbõl mutattunk egy kis ízelítõt, hiszen az óvodának udvara a mai napon vásár színterévé alakult. Öt standot állítottunk fel és ezeket portékákkal töltöttük meg” – árulta el Gáspárné Hans Katalin tagóvoda-vezetõ. A pereces, a mézeskalácsos, az ékszeres, a fanyûvõk és a bazáros kínálta portékákat a gyermekek és az óvodapedagógusok közösen készítették. A bevételt pedig hagyományosan az intézmény alapítványa kapta.

Kanizsa TV - Kanizsa



2017-10-01 04:59:00


További hírek:


OKTATÁS ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül