Ma 2024. 6 13.
Antal, Anett napja van.
Látogatók száma : 56739574    
Honlapkeszites

Horvátországban a turisztikai szezonon kívüli autópályadíjak léptek érvénybe

A turisztikai szezonon kívüli, tíz százalékkal olcsóbb autópályadíjak léptek ismét érvénybe Horvátországban október 1-jétõl - közölte a horvát autópályákat kezelõ vállalat (HAC).


Az idén július 1-jétõl szeptember 30-ig nyári tarifát vezetett be a HAC a horvát autóutakon, de októberben ismét visszatértek a szezonon kívüli díjszabásra.     

A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja ismét 181 kuna (mintegy 7580 forint) lett, szemben a 200 kunás nyári tarifával. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 70 kuna (2930 forint) a jegy ára. A magyar határtól a Zágrábig tartó autópályán pedig 44 kunát (1840 forint) kell fizetni.     

Aki az ország keleti felébõl utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig most csak 122 kunát (5110 forint) fog fizetni.     

A horvát kormány március közepén fogadta el az autópálya-kezelõ vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetet, amely egyben az autópályadíjak növekedését vonta maga után. Az átalakítás április 3-tól öt százalékos autópályadíj-növekedéssel járt, valamint lehetõséget adott további 10 százalékos drágulásra a turisztikai fõszezonban.     

A horvát autópályák karbantartását és az útdíjszedést végzõ vállalat (HAC-ONC) adatai szerint a szezonális emelés nem csökkentette a forgalmat az autópályákon, a tavalyi évhez viszonyítva 5,6 százalékkal nõtt a forgalom és 13,6 százalékkal több bevételt könyvelt el a vállalat.     

"Az említett intézkedések pozitív eredménye javított a vállalat likviditásán, és így önerõbõl tudta fizetni a hitelei egy részét, ezzel csökkentve az adósságot" - közölte a HAC-ONC.     

Az emelés hátterében az állt, hogy a HAC kötelezettségei 5,2 milliárd euróra rúgnak. A cégnek csak az idén 1,14 milliárd euró törlesztõrészletet kell visszafizetnie, jövõre pedig még többet.

MTI - Kanizsa2017-10-02 13:20:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül